Klisović: Po hitnom postupku mora se donijeti odluka da se potresom pogođeni građani privremeno zbrinu u gradskim stanovima

N1

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, po hitnom postupku će se razmatrati prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se potresom pogođeni građani privremeno zbrinu u gradskim stanovima. Među njima su i građani koji su trenutno smješteni u hostelu Arena, rekao je Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine. 

Istaknuo je da će se tom odlukom taksativno propisati uvjeti, među kojima će biti i socijalni uvjeti po kojima će obitelji biti privremeno smještene u gradske stanove.

Na upit o tome hoće li SDP oko problema s glomaznim otpadom gradonačelniku  Tomaševiću davati podršku kao HDZ bivšoj gradskoj upravi, Klisović je odgovorio da SDP prati situaciju.

“Pratimo situaciju, vidjet ćemo kakve rezultate daje taj njegov korak i sukladno tome ćemo davati stav SDP-a u javnosti. U ovom trenutku, ne vidim smeće po ulicama, ne vidim da išta šteka oko otpada u smislu percepcije građana koji očekuju da se otpad odvozi u redovnim ciklusima”, rekao je Klisović.



Napomenuo je da ako rezultati budu dobri, nema razloga to kritizirati, a ako budu loši onda će iz SDP-a reći što o tome misle.

““Nema ‘carte blanche'”, naglasio je.

Koalicija Možemo! i SDP-a funkcionira na konstruktivan način

Osvrnuo se i na koaliciju platforme Možemo! i SDP-a za što je rekao kako trenutno funkcionira na konstruktivan način, u dobroj vjeri i iskreno.

Govoreći o sporoj obnovi nakon potresa u Zagrebu, Klisović je istaknuo da Grad čini sve što može da je ubrza, a da Ministarstvo graditeljstva i Vlada diktiraju dinamiku obnove.

“Ukoliko će ministarstvo ovako sporo donositi rješenje o obnovi, moglo bi se dogoditi da se novac iz europskog fonda ne iskoristi. Ti novci se moraju apsolutno potrošiti u zadanom roku, u protivnom će se sigurno tražiti odgovornost ministra (graditeljstva) i Vlade”, naglasio je predsjednik Gradske skupštine.

Po hitnom postupku na sjednici Skupštine naći će se i prijedlog SDP-a o inkluzivnom obrazovanju osoba s posebnim potrebama te prijedlog o ujednačavanju rokova za stipendije koje daje Grad Zagreb. Gradski zastupnici raspravljat će i o prijedlogu MOST-ovca Mladena Dobrovića koji traži podnošenje izvješća o stanju o gospodarenju otpadom.

Raspravljat će se i o najavljenih 30 točaka dnevnog reda, među kojima je prijedlog dopune odluke o mjeri roditelj-odgojitelj, kojom se od 6. rujna privremeno obustavljaju nove prijave na tu mjeru dok se ne evaluiraju njeni učinci.

Na sjednici Skupštine raspravljat će se i o smanjenju naknada članovima mjesne samouprave te naknada članova upravnih vijeća u ustanovama čiji je osnivač Grad Zagreb. Zastupnici će se izjasniti i o odluci kojom se mijenja model davanja u zakup javnih površina, odnosno ukida dosadašnja praksa podzakupa te uvodi javni natječaj za zakup površina za vrijeme uskrsnih i božićnih blagdana.

Komentari