‘KNINSKA KRALJICA’ Kako je Josipa Rimac kroz sve afere prošla neokrznuto?

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Kada se Josipa Rimac prvi put našla na udaru USKOK-a zbog viška stambenih kvadrata do kojih je došla na, navodno, sumnjiv način, rekla je u intervjuu za Večernji kako je “njen životopis bez mrlje”.

Drugih pravnih problema, osim s Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa, Josipa Rimac nije imala, iako su se uz njezino ime lijepile brojne afere. Puno puta bila je kazneno prijavljivana, ali nikad nijedna optužnica protiv nje nije podignuta, piše Večernji list.

Istraga protiv Josipe Rimac i njezinog supruga Danijela je obustavljena, a sudilo se Ana Mariji Radić, bivšoj ravnateljici Uprave za područja posebne državne skrbi za zlouporabu položaja jer je poduzela niz nezakonitih radnji kojima je obitelji Rimac omogućila da, osim stana od 126,28 metara kvadratnih, neosnovano stekne vlasništvo nad još dvije etažirane stambene jedinice u istoj zgradi u Kninu. Osuđena je na rad za opće dobro i vraćanje 548.653 kuna, za koliko je procijenjeno da je oštećen državni proračun.

Josipa Rimac je iz te afere izašla neokrznuta. Gradonačelnica Knina bila je tri mandata, ukupno 10 godina jer je 2015. dala ostavku kako bi bila voditeljica kampanje Tomislava Karamarka. HDZ je pobijedio, Josipa Rimac bila je jedna od HDZ-ovih najvećih zvijezda, ali joj je izmakla ministarska fotelja jer je Most, HDZ-ov partner nakon izbora, stavio veto na njezin izbor za ministricu. Karijeru je nastavila kao saborska zastupnica.Odlaskom Tomislava Karamarka nije joj bilo lako u HDZ-u jer je percipirana kao njegova štićenica. Andrej Plenković nije je stavio na listu za Sabor na izborima 2016. godine. Ponovno se nakon toga kandidirala za gradonačelnicu Knina, ali na lokalnim izborima 2017. nadmoćno ju je pobijedio neovisni kandidat Marko Jelić.

“Život ide dalje. Izgubljena je jedna utakmica, bit će još igre” izjavila je tada svrgnuta “kninska kraljica” koja se još kao 16-godišnjakinja učlanila u Mladež HDZ-a, a u 25-oj godini života postala najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj.

Iako su joj po tko zna koji put tada mnogi predviđali politički kraj, karijeru je nastavila uzlaznim tempom, u Vladi RH. Imenovana je državnom tajnicom u Ministarstvu uprave za mandata Lovre Kuščevića.

Obiteljska kuća Josipe Rimac bila je i predmetom postupka Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koji je je kaznilo zato što je prijavila jednu kuću, a ne tri stana. Međutim, i u ovom postupku Rimac je izašla kao pobjednica. Upravni sud usvojio je njezinu žalbu. Pravomoćno – nije kriva i Povjerenstvo joj mora vratiti 5000 kuna, koliku su joj kaznu odrezali.

Do sada Josipa Rimac mogla je, kao i prije pet godina govoriti da nema ni prekršaj. Čini se da je sada pred njom najozbiljnija pravna bitka do sada, piše Večernji list.

Komentari