VIDEO Kod osumnjičenog za likvidacijsko ubojstvo u Omišu pronađena droga i streljivo

Damir Krajac / CROPIX

Policija je u stanu Stipe Ringwalda (47) u Šibeniku, osumnjičenog da je u Omišu prije mjesec dana ubio Karmelina Fistanića, pronašla drogu i streljivo, i on je s još dvojicom uhićenika koji se dovode u vezu s  ubojstvom, predan pritvorskom nadzorniku, izvijestila je u petak splitska policija.

Policija je, također, objavila snimku uhićenja Stipe Ringwalda.

U sklopu kriminalističe istrage u Naklicama je u četvrtak uhićen Jerko Pirić (34), u Omišu Vlado Zolota (46), a na Vidicima u Šibeniku Stipe Ringwald (47).

Načelnik Sektora krim policije Policijske uprave splitsko-dalmatinske Ante Matković, ne otkrivajući imena osumnjičenih, rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare da su u Ringwaldovom stanu pronašli 42,3 grama kokaina, 125 grama hašiša,  9,35 grama amfetamina, te 41 komad streljiva.



Splitski policajci posao su odradili u suradnji s Ravnateljstvom policije, PU šibensko-kninskom, PU zagrebačkom, Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu, a u kriminalističko istraživanje je u jednom dijelu bila uključena i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA).

“Trojica uhićenih su osumnjičeni za kazneno djelo ubojstva. Uz to 47-godišnjak je osumnjičen i za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine na štetu 39- godišnjakinje. Utvrđena je osnovana sumnja da je 47- godišnjak po prethodnom dogovoru i uz pomoć 34-godišnjaka i 46-godišnjaka, 9. studenoga na Brzetu u Omišu na ukradenom motoru prišao vozilu u kojem su bili muškarac i žena, te vatrenim oružjem usmrtio 38-godišnjaka”, kazao je Matković. Tom prilikom je lakše ozlijeđena i Fistanićeva djevojka (39). Kriminalističko istraživanje u tom slučaju se nastavlja.

Policija je provela opsežno kriminalističko istraživanje u potrazi za počiniteljima ubojstva i materijalnim dokazima. Jučer su na području Omiša, Šibenika i Zagreba obavili nekoliko pretraga stanova i drugih prostorija, kao i prijevoznih sredstava kojima su se koristili osumnjičenici, rekao je Matković.

Naglasio je da je splitska policija tijekom ove godine evidentirala pet ubojstava koja su sva riješili.

Voditelj Službe općeg kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske Ivica Buzov rekao je da je ubojstvo u Omišu bilo nezapamćena brutalna likvidacija koja se dogodila usred dana na otvorenom prostoru.

“Obavili smo na stotine razgovora, 23 pretrage stanova, brodica i drugih prijevoznih sredstava tijekom kojih smo pronašli nešto odjeće i obuće koje se mogu dovesti u vezu s počiniteljima koje su imali na sebi u vrijeme ubojstva. Prošli smo oko 150 kilometara puta da bi jučer zaključili to kriminalističko istraživanje, te priveli osumnjičene osobe”, istaknuo je Buzov.

Unatoč brojnim novinarskim pitanjima policija nije otkrila sve detalje jer istraga u tom slučaju se nastavlja. Nisu željeli govoriti ni o motivima ubojstva, ali je načelnik Matković novinarima potvrdio da je postojao sudski spor između ubijenog Fistanića i jednog od osumnjičenika. Naime, ubijeni Fistanić je tužio Pirića za naknadu štete u visini od pola milijuna kuna.

Motocikl kojeg je osumnjičeni Ringwald koristio tijekom ubojstva ukraden je na Pazdigradu u Splitu. U početku je policija imala informaciju da je tim motorom opljačkana benzinska postaja, ali su naknadno utvrdili čemu je služio motocikl.

Neslužbeno, policija je riješila slučaj zahvaljujući informaciji o skuteru kojim se koristio osumnjičeni Ringwald za vrijeme ubojstva, a vještačenje motocikla je pokazalo brojne tragove među kojima Fistanićev DNK. Također se neslužbeno doznaje da su nadzorne kamere zabilježile kako je Ringwald nakon što je ubio Fistanića motorom pobjegao put Makarske, no ubrzo se okrenuo na cesti i još jednom prošao pokraj mjesta egzekucije vozeći put Omiša.

Prema medijskim navodima Jerko Pirić i ubijeni  Fistanić bili su bivši poslovni partner, zajednički su u Pisku držali beach bar koji je prije četiri godine zapaljen. Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nekadašnji partneri Pirić i Fistanić vodili su spor na sudu.

Stipe Ringwald poznat je otprije policijskim i pravosudnim tijelima, ima na desetke kaznenih prijava među kojima napad na službenu osobu, nasilničkog ponašanja, prijetnje, pokušaj ubojstva i zlouporabe opojnih droga.

Karmelino Fistanić (38) iz Piska kod Omiša ubijen je 9. studenog oko 14 sati na Jadranskoj magistrali kod skretanja za Brzet. Sjedio je zajedno sa svojom djevojkom u zaustavljenom Volkswagenu kada je motociklom stigao ubojica i u glavu mu ispalio šest metaka.

Uhićena trojica zbog ubojstva u Omišu

Komentari