Kolinda Grabar-Kitarović: Rusi su htjeli tužiti Hrvatsku zbog Agrokora

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Financial Times podigao je popriličnu prašinu kada je objavio priču o Fortenovoj, u kojoj između ostaloga u svom tekstu spominje pregovore tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog predsjednika Vladimira Putina o propasti Agrokora.

Grabar-Kitarović za Index je rekla da je izbjegnuta tužba u kojoj je Rusija htjela Hrvatsku okriviti za nacionalizaciju Agrokora čiji je većinski vlasnik nakon restrukturiranja postao upravo ruski Sberbank.

Agrokor je, navodi, bio glavna tema njenog tadašnjeg razgovora s Putinom, ustvrdivši da je “uložila velike napore da objasni Putinu kako Hrvatska nije nacionalizirala Agrokor” jer prije odlaska nisu znali da Rusi misle da je kompanija nacionalizirana te su to saznali tek u Sočiju.

“Glavni cilj bio je informirati Ruse o stvarnom stanju kompanije. Bila sam neugodno iznenađena količinom dezinformacija koje su imali. Živeći u uvjerenju da je Agrokor nacionaliziran, držali su da hrvatska država mora isplatiti dug Sberbanci i VTB-u”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović za Index.



“Vrlo detaljno smo objasnili stanje kako bi Hrvatska izbjegla tužbu te kako bi se stvari vratile za pregovarački stol”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović te dodaje kako je pregovorima spriječen velik diplomatski problem koji je mogao izbiti između Rusije i Hrvatske.

Ustvrdila je i da nisu istiniti navodi Financial Timesa koji navodi da je Vladimir Putin za vrijeme pregovora bio bijesan, već da se cijelo vrijeme ponašao diplomatski.

Komentari