Komentar Ivana Crnjca: Zašto ću iduću nedjelju glas dati Borjani Krišto

Foto: Facebook - HDZ BIH

Osobno sam pri uvjerenju da je najbolje bilo da Hrvati bojkotiraju izbore za Predsjedništvo BiH i jednostavno ne istaknu kandidata uz poruku da je nesuvislo sudjelovati u utakmici u kojoj jedna momčad na samom početku vodi 3:0. No, sad je kasno.

Piše: Ivan Crnjac, Bild.ba

Hrvati će ove izbore biti upravo to. Nogometni klub koji gubi 3:0 prije nego što je utakmica uopće počela. Korumpirani nogometni sudac i nekoliko neupućenih i vrlo vjerojatno zlonamjernih tipova iz FIFA-e i UEFA-e je reklo da je to OK i Hrvati tako ulaze u utakmicu. Opet. Trebaju zabiti 4 gola, a ne primiti niti jedan da bi pobijedili. Vjerojatno bi većina klubova odustala od igranja utakmice pod tim uvjetima.

Pripremili bi stadion, pustili karte u prodaju, obavili sve treninge, pustili ljude na tribinu, pustili navijače u kavez, ali bi odbili igrati jer nema smisla. Tako bi poslali poruku i korumpiranom djelitelju pravde i ovima u FIFA-i i UEFA-i. Ipak, hrvatska politika u BiH očito nije imala volje za takav potez.



Umjesto toga, odlučili su igrati i tako priznali da pravilo u kojem u startu gube 3:0, iako nepošteno, prihvaćaju. Iako sam osobno navijao da kandidat(kinja) Hrvatskog narodnog sabora bude netko drugi ako već mora biti, iako bih više volio da su bh. Hrvati jednom odabrali biti zajebani pa pokazali srednji prst OHR-u i “europskim partnerima”, ipak ću na izborima dati svoj glas Borjani Krišto.

Neću biti osobito sretan dok to budem činio, neću se osjećati kao da se spremam u francusku revoluciju ili da molotovljevim koktelima landram po Belfastu kao ugnjetavani katolik, ali ću Krišto dati glas iz inata. Zanemarit ću i sve neprilike koje je HDZ BiH u 30 godina proizveo, zanemarit ću da vjerojatno postoje bolji kandidati, zanemarit ću da se najvećom hrvatskom strankom proteže puno korupcije, zanemarit ću da je Krišto dugogodišnja dužnosnica stranke i da ne donosi nikakvu promjenu i svježinu, ostavit ću tog 2. listopada po strani sve ono što mi smeta i dati svoj glas hrvatskoj kandidatkinji.

HNS je odraz nas samih. Kakvi smo mi, takvi su nam i političari. HNS je krovna organizacija hrvatskih političkih stranaka u BiH. HNS je odlučio da je kandidat Borjana Krišto. U utakmici u kojoj u startu gubimo 3:0. Upravo zato je važno da ta 3:0 pokušamo pretvoriti u 4:3. Vjerojatno nećemo uspjeti, ali bi svaki politički Hrvat u BiH, koji imalo drži do sebe, taj dan trebao stisnuti nos i zaokružiti Borjanu Krišto.

Svaki od više od 100 tisuća glasova koje će Krišto osvojiti bit će svojevrsna pljuska majorizatorskoj politici koju najviše simbolizira Željko Komšić.

Uopće ne smatram da sam pristran novinar kada kažem – da, dat ću svoj glas Borajni Krišto, zato što je kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora. Hrvatski narodni sabor je, koliko ga god iz Sarajeva zvali nevladinom organizacijom, odraz većinske biračke volje bh. Hrvata. Dok je to tako, kandidat HNS-a je onaj kome vrijedi dati glas.

Doći će dan kad će bh. Hrvati zaživjeti istinski pluralizam i kada će moći glasati bez straha od majorizacije i emotivnih HDZ-ovih ucjena. Tada će bit prilika da se neke stvari izvedu na čistac. Do tada, podržimo Borjanu Krišto jer je ona, točno takva kakva jest, ipak i odraz nas samih.

Narod, naime, ima onakvu vlast kakvu zasluži.

 

Komentari