Konačno se oglasio i Pupovac: Do ovakve situacije nije smjelo doći! Ovo je osjetljivo, traumatično i bolno pitanje

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kojem je navodno Vučić javio da dolazi u ‘privatni posjet’, vladi je prenio informaciju da predsjednik Srbije Vučić namjerava danas stići u Jasenovac, dao je izjavu na konferenciji za medije.

“Do ovakve situacije i do ovakvog odlučivanja nije smjelo doći. Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u posjetu Jasenovcu. Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni način kako da se taj posjet osigura i prođe u redu. Postojala je u dva navrata komunikacija kad bi se to trebalo dogoditi, pa je odgođeno. Ovaj put nije bilo komunikacije, moj pokušaj za tu komunikaciju je propao.

Ovo nije mali povod. Ovo je osjetljivo pitanje, traumatično i bolno pitanje. Plašimo se da zbog ovoga ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije ionako mogu biti pogoršani”, naveo je Pupovac.

Dodao je kako bi komunikacija sad mogla biti još gora nego što je sada te da ovo pokazuje odsustvo želje da se ovakve stvari ne događaju.



“Jasenovac je mjesto za iskazivanje pijeteta strašnom zločina i strašnom broju žrtava, gdje se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, naročito nakon novih žrtava u ratovima 90-ih. Ovo što se dogodilo je posljedica nedovoljnog shvaćanja o tome što je Jasenovac i nedovoljnog slušanja nas kad su u pitanju jasenovačke i sve druge žrtve.

Nadam se da nakon ovoga sve ono što je bilo posloženo kao iskorak u odnosima između Srbije u Hrvatske, u pravima manjina u Hrvatskoj i Srbiji neće biti potrgano. A slonova je mnogo. Pozivam sve da spriječe daljnju eskalaciju i da udahnu duboku prije nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško narušiti ionako narušene odnose i pozivam sve da se, u što kraćem mogućem roku, posvete komunikacije i da slušaju one koji su dobre vjere i volje.

Rat je podijelio Hrvate i Srbe, sad ih je nova svjetska konfrontacija dodatno podijelila. Trebalo bi učiniti sve da nitko ne bude politička žrtva toga, posebno ne pripadnici manjina, posebno ne obični građani. Nadam se da će se pretpostavka da se posjeta, privatna ili ne, dogoditi”, rekao je.

Komentari