Koordinator geologa: Likvefakcije neće biti intenzivnije nego do sada

Sanjin Strukić/PIXSELL

Nakon što je u Maloj Gorici kod Petrinje voda prodrla u obiteljsku kuću, koordinator geologa Davor Ljubičić rekao je u nedjelju za HTV da se likvefakcije, kao posljedica potresa, ovih dana pojavljuju u nešto jačem aspektu, ali procjena je da neće biti intenzivnije nego što su bile do sada.

Nakon potresa sada je došlo do naglog slijeganja tla, a time i jednog dijela kuće.

Koordinator geologa pri Stožeru za otklanjanje posljedica potresa Davor Ljubičić naglašava da se likvefakcija proteže od mjesta Žužinek do Pokupskog. Precizirao je da se ovih dana pojavljuju na tom području u nešto jačem aspektu, tako da su obitelji na ovom području zabrinute, ali poručuje da likvefakcije neće biti intenzivnije nego što su dosad bile.

Ne očekuju pojave veće nego u Brestu Pokupskom, kao ni nova izviranja pokraj drugih kuća. Dodaje da se dodatnim podrhtavanjem likvefakcije mogu nešto pojačati, ali ne u takvom obliku i obimu kao što je to bilo nakon potresa.



S ovom pojavom, ali i s vrtačama i odronima stanovnici su se već susretali, Ljubičić tvrdi da novih vrsta posljedica ne bi trebalo biti.

Urušne vrtače u Mečenčanima su pod kontrolom. Najviše radi psihičkog aspekta osigurano je naselje pokraj škole u Mečenčanima i osiguran je smještaj za sve one koji se ne osjećaju sigurno u svojim domovima, rekao je Ljubičić za Dnevnik HTV-a.

Komentari