Kornatska tragedija: Obilježena 14. obljetnica ovog strašnog događaja

Foto: JVP Šibenik

Danas se na Kornatima obilježavala 14. obljetnica strašnog požara koji je te ljetne večeri progutao otok i ugasio čak 12 mladih života. Danas su ih se prisjetili mnogi načelnici, ali i Šibensko-kninski župan.

Sjećanje vatrogasaca

Broj uzvanika, ipak, je bio ograničen zbog epidemioloških ograničenja. Kornatska tragedija obilježila se i u svim vatrogasnim postajama gdje su u 15:25 sati uključene sirene u trajanju od 60 sekundi. Vatrogasci su se, prema zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika univ. spec. oec. Slavka Tucakovića, tada postrojili, odali počast stradalim kolegama i upalili svijeće.

“S obzirom na epidemiološku situaciju izazvanu koronavirusom, organizator je odlučio ograničiti broj uzvanika te će obilježavanju nazočiti isključivo predsjednik RH, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade RH, predstavnici Šibensko-kninske županije, gradova Šibenika, Vodica, općina Tisno i Murter – Kornati, Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i NP-a Kornati” naveli su iz HVZ-a dodajući kako komemoraciji neće moći prisustvovati predstavnici županijskih vatrogasnih zajednica.

Dolazak Marka Jelića

Šibensko-kninski župan Marko Jelić sa svojim zamjenicima položio je vijenac u ime stanovnika Šibensko-kninske županije. Počast poginulim vatrogascima odala su i izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisnog i Murter-Kornata, izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije te načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić.



Obitelji i prijatelji poginulih vatrogasaca te sudionici komemoracije obišli su mjesto tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića, koji je i sam bio na komemoraciji.

 

Komentari