Kosor uputila kritiku Plenkoviću nakon događaja u Sarajevu: Izgleda da je zauzela stranu

Srdjan Vrancic / CROPIX

Jadranka Kosor, bivša premijerka koja je bila članica HDZ-a komentirala je posjet Andreja Plenkovića Sarajevu u utorak i njegov nedolazak u Predsjedništvo BiH zbog Željka Komšića.

“Kako mislite da bi BiH mogla početi pregovarati za članstvo u EU kad ne poštujete institucije BiH pa time dokazujete kako to i nije pravna država i u kojoj ne vrijede zakoni i Ustav te države. A jedan od temelja EU je, je li, vladavina prava”, napisala je Kosor na društvenoj mreži X.

U sljedećoj se objavi na platformi X osvrnula i na govor predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen primijetivši da nije komentirala posjet Predsjedništvu. “Fraze i optimizam bez pokrića. Sve u kontekstu izbora koji dolaze”, napisala je Kosor u objavi.

Može biti slika sljedećeg: 9 ljudi i Ovalni ured
Foto: HDZ BIH

‘Moj potez nije iskaz nepoštovanja’

Podsjetimo, Plenković je o nedolasku u Predsjedništvo rekao kako nije riječ o ignoriranju institucija, nego o stvarima koje su ranije rečene. “Moj potez nikako nije bio iskaz nepoštovanja prema institucijama. Zahvaljujući Hrvatskoj ovaj tim Europe je u Srajevu”, rekao je Plenković.

Plenkovićev potez izazvao buru u BiH: Za jedne skandal, za druge ispravna odluka

“I nije slučajno u ovom statusu ovako rano u ovoj godini”, nadodao je. “Moj potez odnosi se na jedan problem koji postoji u BiH od 2006. On se ponovio 2010. 2018. i 2022. godine, a odnosi se na izbor hrvatskog člana Predsjedništva”, kazao je Andrej Plenković.

Komentari