Kosovski premijer Albin Kurti najavio podnošenje formalnog zahtjeva EU-u do kraja ove godine

Kosovski premijer objavio je u petak da će Priština zatražiti status kandidata u EU do kraja godine, primajući njemačkog kancelara Olafa Scholza koji je u prvom posjetu zemljama zapadnog Balkana.

– Europa je naša sudbina, Europa je naša budućnost, rekao je Albin Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare. Želimo status kandidata u EU i podnijet ćemo zahtjev do kraja godine.

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008. i velika većina zemalja EU-a priznaje njegovu neovisnost, ali ne i Beograd, kao ni Rusija niti Kina, što mu onemogućuje ulazak u UN.

Normalizacija odnosa i dalje je glavna prepreka na europskom putu Prištine kao i Beograda, unatoč godinama dijaloga pod pokroviteljstvom EU-a.



Njemački kancelar pozvao je na pomirenje.

– Ono što je važno za Kosovo, to je da dijalog Kosova i Srbije, pod EU-om, napreduje, rekao je.

Dvije strane moraju “pronaći političko rješenje s globalnim i trajnim sporazumom koji će također doprinijeti regionalnoj stabilnosti”.

Olaf Scholz je naglasio potrebu borbe protiv utjecaja Moskve na Balkanu, pozdravljajući činjenicu da se Kosovo svrstalo uz europske sankcije protiv Rusije nakon invazije te zemlje na Ukrajinu u veljači.

– Kosovo je pokazalo prihvaćajući sve mjere i sankcije protiv Rusije “da je vjerodostojan partner koji je usko uz nas i uz europsku i međunarodnu zajednicu, kazao je Scholz.

Srbija je osudila rat u UN-u, ali je odbila svrstati se uz zapadne sankcije.

Tijekom turneje njemački kancelar boravi i u posjetu Beogradu, zatim će u petak nadalje posjetiti Solun a u subotu Sjevernu Makedoniju i Bugarsku.

Komentari