Kovač: HDZ je pod vodstvom Andreja Plenkovića svjesno ušao u sukob s članstvom i biračima

Goran Mehkek / CROPIX

Miro Kovač, kandidat za predsjednika HDZ-a i Opcije za promjene, za svoju kandidaturu predao je bitno manje potpisa od svog protukandidata Andreja Plenkovića, oko 17 tisuća. No, u njegovu timu kažu kako je to očekivano s obzirom na opstrukcije koje su imali na terenu i činjenicu da u stvari nisu mogli koristiti stranačku infrastrukturu. Kovač bi ovih dana trebao predstaviti i izborni program Opcije za promjene, a u razgovoru otkriva detalje tog programa, kao i plan za službenu kampanju.

“Program je prije svega usredotočen na HDZ. Riječ je o unutarstranačkim izborima. A detaljni program za parlamentarne izbore izradit ćemo u dijalogu s članstvom HDZ-a koje je naše najveće bogatstvo. Ni u jednoj drugoj stranci u Hrvatskoj nema toliko ljudstva, znanja i iskustva. Nužno je promijeniti funkcioniranje HDZ-a, i to tako da se odluke više ne donose proizvoljno, svojevoljno. Stranka neće biti više ‘to sam ja’, nego ‘svi mi’. Odluke će se donositi na stranačkim tijelima, a za one najvažnije konzultirat će se županijske organizacije, po potrebi i cjelokupno članstvo”, rekao je Kovač.

“HDZ je pod vodstvom Andreja Plenkovića svjesno ušao u sukob s dijelom članstva i birača. S time je povezano i pitanje identiteta HDZ-a. Moramo ga jasno utvrditi i živjeti. HDZ nije samoposluga, to jest supermarket. HDZ je središnja narodnjačka stranka u Hrvata koja okuplja prije svega ljude domoljubnih, državotvornih i demokršćanskih uvjerenja. HDZ nije stranka lijevog centra. HDZ ima svoje vrednote koje treba živjeti, a ne samo držati kao masku. Većina ljudi u Hrvatskoj prožeta je upravo tim vrednotama. Zato takav HDZ može jamčiti povjerenje većine birača u Hrvatskoj. I takav HDZ kao predvodnik hrvatske Vlade jedini može provoditi reforme koje su bitne za budućnost naše zemlje”, dodao je.

Ključne reforme

“Treba promijeniti izborni zakon i time pojačati vezu između građana i saborskih zastupnika, iskreno iskorjenjivati korupciju i naslijeđe modela funkcioniranja ‘po babi i stričevima’, razviti sveobuhvatnu politiku za zaustavljanje iseljavanja”, smatra kandidat iz Opcije za promjene.



Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač tijekom prikupljanja potpisa izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji ta stranka obilježava 30. obljetnicu svog Prvog općeg sabora, te pozvao aktualnog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da u ‘interesu stranke’ odustane od kandidature za predsjednika. Plenković je skupio čak 40 000 potpisa, znatno više nego Kovač.

“Pozvao sam na prihvaćanje odgovornosti za stanje u kojem se nalazi HDZ. Stranka je već nekoliko godina podijeljena zbog politike aktualnog vodstva. Za katastrofalan rezultat na europskim izborima i za poraz na predsjedničkim izborima nitko nije preuzeo odgovornost niti je ikakva podrobna analiza napravljena. Očekivao sam da će aktualni predsjednik preuzeti odgovornost za ta dva neuspjeha. S ovakvim rezultatima bi u svakom trećeligaškom nogometnom klubu kao trener već bio otpušten.

Kao predsjednik HDZ-a uvijek ću biti spreman preuzeti odgovornost za svoje postupke. A što se broja potpisa tiče, ispunili smo formu, nismo se iscrpljivali na tome, iako nije našim volonterima i članovima koji su potpisali bilo lako. Velika im hvala i kapa do poda za hrabrost, trud i vjeru u nas. Svaki potpis za nas smatramo i sigurnim glasom, a koliko će u odnosu na broj potpisa glasova moj protukandidat i njegov tim imati, tek ćemo vidjeti”, komentirao je Kovač.

‘Povratak na pobjednički kolosijek’

Plenković je ironično odgovorio na poziv protukandidata da odustane od predsjedničke kandidature poručivši mu: “Karneval je karneval”.

“Već sada obećavam da HDZ nakon naše pobjede 15. ožujka nećemo voditi ‘karnevalski’. Vođenje stranke definitivno neće biti fašnik. Neće se više događati, primjerice, da se u zadnji čas sazivaju svečane sjednice kojima se obilježavaju važni datumi za povijest naše stranke. Kao neki dan kada su u zadnji čas poslane pozivnice za svečano obilježavanje 30. obljetnice Prvog općeg sabora, i to samo za odabrano društvo. Samo ovaj primjer dobro ilustrira elitizam prema kojem stranka klizi. HDZ može samo biti pobjednički kao narodnjačka stranka”, rekao je.

“Profil nas kandidata iz Opcije za promjene jamči koalicijski potencijal koji trenutni predsjednik HDZ-a i njegovi kandidati nemaju. To pokazuju i trendovi u istraživanjima. Na kraju krajeva, SDP je trenutno ispred nas. A naš je slogan ono što je prirodno: HDZ uvijek prvi. Jedino promjene mogu HDZ vratiti na pobjednički kolosijek”, zaključio je Kovač, a piše Jutarnji.hr.

Komentari