Kovačević kod prijatelja ‘sklonio‘ još 4,5 milijuna kuna: ‘Znao je odakle novac potječe‘

Donedavni predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević uistinu je bio pun novca. Pored više od pola milijuna eura pronađenih na njegovim bankovnim računima, te najmanje milijun eura u raznim valutama zaplijenjenima u njegovom automobilu Toyota Hillux, koji je prije uhićenja ostavio u garaži prijateljeve vile u Samoboru, policija je u međuvremenu pronašla još nepunih 4,5 milijuna kuna koje je Kovačević uspio “skloniti” prije uhićenja 17. rujna.

Kako je priopćio USKOK ne navodeći imena osumnjičenika, zaplijenjeno mu je još 2,593.800,00 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka. USKOK je izvijestio da je doneseno rješenje o proširenju istrage “nastavno na rješenje o provođenju istrage protiv

11 okrivljenika od 17. rujna 2020. i rješenje o proširenju istrage protiv dvojice okrivljenika od 18. rujna 2020.”. Dakle, nedvojbeno se radi o proširenju istrage u aferi Janaf protiv Kovačevića i ostalih, među kojima su i dvojica gradonačelnika i saborskih zastupnika, HDZ-ov Dražen Barišić i SDP-ov Vinko Grgić, koji su istragom, s obzirom na to da im je skidan zastupnički imunitet, obuhvaćeni spomenutog 18. rujna.

USKOK navodi kako je novo rješenje o provođenju istrage doneseno protiv dvojice okrivljenika, drugookrivljenog, dakle, Kovačevića i jednog novog okrivljenika, i to “zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pranja novca i poticanja na pranje novca”.



“Osnovano se sumnja da je II. okr., u razdoblju od 16. do 29. rujna 2020., u Zagrebu, nakon što je saznao da se priprema njegovo uhićenje te pretraga nekretnina, odnosno pokretnina kojima se koristi, u cilju da onemogući pronalazak i oduzimanje gotovine koju je pribavio počinjenjem kaznenog djela, zatražio od XIV. okr. da primi i sakrije 2,593.800,00 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka, na što je XIV. okr. pristao te je, iako je znao da ta gotovina potječe od kaznenog djela, navedeni novac sakrio u svom stanu”, navodi se u kratkom priopćenju USKOK-a.

Tko je Kovačeviću napravio spomenutu “uslugu” zasad nije poznato, a nema ni informacije je li završio u istražnom zatvoru. Jedino se neslužbeno doznaje, da je i ta osoba ovaj tjedan uhićena te da je provedena pretraga stana koji koristi, a kojom prilikom je novac pronađen i zaplijenjen, piše Jutarnji list.

Iako se u prvom trenutku činilo da Kovačević nije skrivao gotovinu, početne sumnje istražitelja sada su se pokazale itekako opravdanima. Prema neslužbenim informacijama, Kovačević je barem dio sada zaplijenjene gotovine držao upravo u famoznom “klubu” u Slovenskoj 9. Iz priopćenja USKOK-a, jer se spominje razdoblje od 16. do 29. rujna, može se zaključiti da se “operacija” skrivanja 4,5 milijuna kuna odigrala upravo 16. rujna, dan uoči planirane akcije, kao i da je novac u stanu njegova pomagača zaplijenjen ovaj utorak.

Komentari