Kozlevac: Bit će posljedice ne samo za Istru nego i za Hrvatsku

Matija Djanjesic / CROPIX

Slovenija je uvela mjeru prema kojoj svi građani pri povratku iz Jadranske Hrvatske, što podrazumijeva i Istru moraju imati potvrdu o cijepljenju ili negativan antigenski test. U Istri se ljute zbog neodgovarajućeg europskog prikaza epidemiološke karte u Hrvatskoj.

Istarska županija od Vlade traži urgiranje kod Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti kako bi se epidemiološku sliku Hrvatske prikazalo na pojedinačnom stanju svake županije čime bi Istra bila u zelenoj, a ne kao dosad, na temelju podjele Hrvatske na četiri statističke regije, u narančastoj zoni.

O tom zahtjevu očitovao se šef Istarskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac. Tvrdi kako naznaka o očitovanju Vlade neslužbeno ima, no čeka se službeni odgovor.

“Naši su argumenti da se pogleda karta Europe, u Italiji se svaka regija tretira za sebe. Do 10. mjeseca svaka je županija bila za sebe, no sada je to promijenjeno. Građani istarske županije dali su veliku žrtvu oko restriktivnih mjera koje su provodene, dali su veliki doprinos kako bi se sve ovo omogućilo, a također tu je i  sustav koji je nadljudskim naporima  radio da dođemo na staro normalno” žali se.



 Što ako ipak ostane po starom, sad ste u narančastom, a trebali biste biti u zelenom, kakve će to posljedice biti za Istru?

Naglašava kako će, ukoliko se ništa ne promijeni, biti posljedica ne samo za Istru nego i za Hrvatsku.

“Komplicira se život, države imaju svoje mjere a kada je netko u narančastom, onda države provode određene mjere obrane. Prema tome mi želimo da to bude zeleno i uvjereni smo da može biti zeleno. Njemački  institut već dugo Istru gleda kao zelenu i njihovi turisti dolaze i vraćaju se iz Istre, Očekujem da će to biti riješeno u cjelokupnom interesu Hrvatske” zaključuje.

Istarskom stožeru i županu stigao je i odgovor iz Vlade. Ministrica turizma Nikolina Brnjac objasnila je da već duže zastupaju smjer prema kojem bi se županije gledale zasebno, dakle ne kroz regije. No, kaže problem je što neke druge države ne prikupljaju podatke na županijskim razinama, no svejedno kaže – traže rješenje.

Može li se onda dogoditi da će se to Istri i omogućiti?

“Može, i predsjednik Vlade razgovara s predsjednikom Vlade Slovenije… Svatko može pronaći ono što želi!”, poručila je.

Komentari