Kozlevac o zaraženima u mesnici u Puli: Opasnosti za kupce nema, svi su imali maske

Dino Kozlevac N1

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, rekao je za N1 da nema govora da bi Istra, nakon pet zaraženih u pogonu za obradu mesa i mesnici u Puli, te još dva slučaja, imala žarišta: ‘Svi kontakti su rekonstruirani’.

Rekao je da se “objekt u Puli” dezinficira, te se “nada da će se što prije otvoriti”.

“Dvoje zaraženih je sa sjeverozapada Istre. Osjetili su simptome, javili su se liječniku. Imamo 135 ljudi u samoizolaciji. Kada vam netko u samoizolaciji razvije simptome, onda to nije problem. Problem je kad se razvije u prostoru’, kazao je Kozlevac za N1.

Za mesnicu u Puli rekao je da su se u njemu uredno provodile protuepidemijske mjere.



“Zaposleni su imali maske, bio je razmak između prodavača i kupca, tu ne bi trebalo biti problema za kupce”, rekao je Kozlevac.

On je rekao da status Istre kao “korona-free” područja ovime ne bi trebao biti suštinski poljuljan.

“To su dva slučaja, točno locirana na uskom lokalitetu. I dalje imamo 200.000 turista u cijeloj županiji, i dalje imamo povoljnu situaciji u županiji. Bitno je da sustav odmah reagira, da zaustavi problem”, komentirao je i podsjetio da su u Istri prije mjesec i pol dana sanirali četiri velika žarišta.

Rekao je da je “jedino normalno” za očekivati da zemlje u okolici prihvate da stanje s koronavirusom u Hrvatskoj nije jednoobrazno, da su regije poput Istre neusporedivo urednije u epidemiološkom smislu od nekih drugih.

“Prije mjesec dana ograničili smo rad noćnih klubova, pa su svi prihvatili da moraju uvesti protuepidemiološke mjere”, kazao je Kozlevac, koji smatra da bi se regionalni pristup Hrvatskoj i inozemstva već prihvatio “kad bi jedini kriterij bio zdravlje”.

“Možda Slovenci kažu, ajde, ovi iz ovih područja ipak mogu…”, otkrio je čemu se nada.

Reporter N1 podsjetio je da državne vlasti možda i nisu bile najsretnije kad je Istra, s Kozlevcem na čelu, na početku epidemije uvela praktično lockdown.

“Mi nismo mogli čekati, da nismo donijeli tu mjeru i sve umrtvili, mi bismo vjerojatno imali mrtvih kao u Italiji”, otkrio je Kozlevac s kakvim su se perspektivama Istrani tada suočavali

Komentari