KRAJ EPIDEMIJE! Krunoslav Capak o mjerama kojih bi se građani trebali pridržavati

Foto: Boris Kovacev/Cropix

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19, a mjere kojih bi se trebali pridržavati građani iznio je Krunosalv Capak.

Krunoslav Capak ističe da je povoljna epidemiološka slika u Hrvatskoj s padom od novooboljelih od 40 posto u tjedan dana. Dodaje da ima i pad testiranja i hospitalizacije, a osoba na respiratoru gotovo da više i nema.

Ističe da je još virus u nama te da je stoga potrebno još slijediti određene mjere koje je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija.

– To je u prvom redu daljnje cijepljenje, zatim sekvenciranje virusa i traženje novih varijanti koje bi eventualno mogle pogoršati situaciju. To je traženje novih, boljih cjepiva koje smo imali do sada i boljih lijekova koje imamo, izjavio je Capak.



Preporuka maski za osoblje

Nošenje maski se preporučuje u zdravstvenim ustanovama.

– Za osoblje, pacijente i posjetitelje. Isto tako i u sustavu socijale. Podsjećam da se tamo nalaze bolesni ljudi, osobe s kroničnim bolestima i imunokompromitirane osobe kojima COVID-19 može ugroziti život. Stoga, mjere opreza su potrebne i dalje, istaknuo je Capak.

Dodaje da je izolacija obvezna za osobe kojima je dijagnosticiran COVID, a leže u bolnicama ili su u domovima za starije.

– Za sve ostale također se preporučuje izolacija za one koje rade u zdravstvenim ustanovama i sustavima socijale, a za sve ostale se preporučuje da nose masku, rekao je.

Što se tiče testiranja prilikom ulaska u zdravstvene objekte, kaže da se još preporučuje.

Izolacija od pet dana

Za one koji su hospitalizirani, a bolesni su od COVID-a, Capak ističe da za njih vrijedi izolacija od pet dana, a nakon toga bi nakon desetog dana trebali nositi masku.

– Isto tako je i za zaposlene u bolnicama, pogotovo za one koji rade s teško bolesnim pacijentima, trebali bi biti u izolaciji pet dana i nositi masku. Za sve ostale kojima se dijagnosticira bolest, bila simptomatska ili asimptomatska se preporučuje nošenje maski.

Komentari