Kraj vladavine britanske kraljice na Barbadosu

Barbados prekida veze s britanskom monarhijom, ali naslijeđe ponekad brutalne kolonijalne prošlosti i utjecaj pandemije na turizam veliki su izazovi za karipski otok koji će postati najnovija republika u svijetu. Poznat po svojim plažama i ljubavi prema kriketu, Barbados će ovog tjedna zamijeniti kraljicu Elizabetu II. njezinom sadašnjim predstavnicom – generalnom guvernerkom Sandrom Mason.

Svečanosti od ponedjeljka navečer na utorak uključuju vojne mimohode i proslave u povodu predsjedničke inaguracije Sandre Mason. Osvit novog doba potaknuo je raspravu među stanovništvom od 285.000 ljudi o stoljećima britanskog utjecaja, uključujući više od 200 godina ropstva do 1834. godine. Konačnu neovisnost Barbados je stekao 1966. godine.

– Kao mlada djevojka, kada bih čula za kraljicu, bila bih jako uzbuđena. Kako sam odrastala, počela sam se pitati što ova kraljica zapravo znači za mene i za moju zemlju. To nije imalo nikakva smisla. Bit će sjajno imati predsjednicu Barbadosa, rekla je Sharon Bellamy-Thompson, 50, prodavačica ribe u glavnom gradu Bridgetownu.

Za mlade aktivistice kao što je Firhaana Bulbulia, osnivačica Muslimanske udruge Barbadosa, britanski kolonijalizam i ropstvo uzrok su suvremene nejednakosti otoka.



– Jaz u bogatstvu, mogućnost posjedovanja zemlje, pa čak i pristup bankovnim kreditima, sve to ima puno veze sa strukturama izgrađenim u britanskoj vladavini. Pravi lanci (ropstva) su slomljeni i više ih ne nosimo, ali mentalni lanci i dalje opstaju u našem razmišljanju, rekla je 26-godišnja Bulbulia.

U listopadu je Barbados izabrao Mason za svoju prvu predsjednicu, godinu dana nakon što je premijerka Mia Mottley izjavila da će zemlja “potpuno” napustiti svoju kolonijalnu prošlost. No, neki u zemlji tvrde da postoje hitniji nacionalni problemi, uključujući gospodarska previranja uzrokovana pandemijom COVID-a, koja je razotkrila pretjerano oslanjanje na turizam – koji, ironično, ovisi o britanskim posjetiteljima.

Kraj kraljičine vladavine neki vide kao nužan korak prema dobivanju odšteta za rješavanje povijesnih posljedica korištenja robova dovedenih iz Afrike za rad na plantažama šećera.

Komentari