Kremlj: Spremni smo prihvatiti sve što bi moglo približiti okončanje sukoba u Ukrajini

Foto: Twitter

Kremlj je u četvrtak rekao da podržava sve što bi moglo dovesti do okončanja sukoba s Ukrajinom, osvrnuvši se na telefonski razgovor kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Međutim, Kremlj je poručio da još uvijek treba postići ciljeve onoga što naziva ”specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Čelnici Kine i Ukrajine u srijedu su prvi put razgovarali otkako je Rusija poslala svoje vojne snage u Ukrajinu u veljači prošle godine. Kijev je mjesecima javno tražio takve razgovore.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je Rusija upoznata s detaljima razgovora koji su vodila dva predsjednika i dodao je da su njihova stajališta o sukobu dobro poznata.



– Spremni smo prihvatiti sve što bi moglo približiti okončanje sukoba u Ukrajini, ali i postizanje ciljeva koje si je Rusija postavila, komentirao je Peskov njihov telefonski razgovor.

– Što se tiče činjenice da su oni komunicirali to je suverena stvar za obje zemlje i pitanje njihovog bilateralnog dijaloga.

Na pitanje jesu li Rusija i Kina razgovarale o vraćanju Ukrajine na granice iz 1991. tijekom nedavnog posjeta kineskog čelnika Moskvi, Peskov je rekao da ”o tome nije bilo razgovora”.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je razgovor s kineskim kolegom bio vrlo produktivan te da je to veoma pozitivan početak budućih odnosa.

Komentari