Krenula borba za vlast unutar SDP-a: Načelnik Jelse udario po Bauku, Grbin ga podržao

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Svatko tko nešto znači u SDP-u, ovih dana kaže kako bi bilo najbolje kada bi se dogovorili i podržali jednu osobu za predsjednika SDP-a, no informacije iz stranke govore da su šanse za to trenutačno vrlo male.

S jedne strane se iskristalizirala kandidatura Pede Grbina koji se ponovno dokazao na izborima. Njega podržava ista skupina SDP-ovaca kojaje prije dvije godine potpisala pismo sa zahtjevom Davoru Bernardiću da podnese ostavku.

Stranačka struja bliska Bernardiću, koji je odstupio nakon izbornog debakla, nema namjeru isticati svog kandidata. Neće se, dakle, kandidirati Rajko Ostojić, Zlatko Komadina, Nikša Vukas ni bilo tko blizak bivšem predsjedniku. Međutim, oni nipošto neće podržati Grbina.

Kao razloge navode to što je sudjelovao u rušenju Bernardića i smatraju daje time javno naštetio stranci. U tome vide problem toliko velik da zasjenjuje izborni rezultat.



U tom krugu razmišljaju o kandidaturi Zvonimira Mršića, no kako doznaje dnevnik, on se nikome nije izjasnio što o tome misli i nitko ne zna bi li se prihvatio te funkcije.

Struja koja podržava Bernardića razmišlja i o rezervnoj opciji. Ako se Mršić ne bi želio kandidirati, oni bi podržali Mišu Krstičevića, gradonačelnika Ploča.

Riječ je o pripadniku takozvane Neretvanske skupine koji se na sjednici Glavnog odbora, kada su se potvrđivale liste kandidata za Sabor, zahvalio i odbio biti na listi jer ga je Bernardié pozicionirao na nisko i neprolazno mjesto u njegovoj X. izbornoj jedinici, a ispred njega stavio načelnika male općine na Korčuli, donosi Jutarnji list.

SDP-ov načelnik Jelse udario po Bauku, podržao ga Grbin i još neki SDP-ovci

Nikša Peronja objavio je na svojoj Facebook stranici Arsena Bauka da se “i ovaj put pojavljuje kao kombinator”, ali sad u dobu kad stranci slijedi osjetljivo stanje stabilizacije, dok “Bauk želi još veći kalkulantski utjecaj”.

“Pred nama je vrlo osjetljivo razdoblje stabilizacije stranke i pitanje je kako će sve to u finalu ispasti ako se u samome startu ne postave dobri temelji za isto”, tako je krenuo u svoju objavu načelnik hvarske Općine Jelsa Nikša Peronja.

Tek nekoliko dana nakon izbora i ostavke Davora Bernardića, smatra on, opasno je što se već događaju “tajni sastanci” i “kombinacije”.

TRENUTNE ZAKULISNE PROCESE U SDP-U MORAMO U STARTU ZAUSTAVITI !!!NOVA SNAGA POSTOJI…STRPITE SE…Stranački kolege…

Gepostet von Niksa Peronja am Mittwoch, 8. Juli 2020

“Ambicije izlaze na vidjelo i, naravno, opet se prvi u cijeloj priči pojavljuje, a tko drugi nego ‘neprikosnoveni politički mag’, utjelovljen u imenu vječnog kombinatora Arsena Bauka, koji nosi veliki dio odgovornosti za rezultate izbora i uzroke ovakvog poraza. Opet svim silama pokušava usmjeriti procese na njemu prihvatljiv način gdje bi imao još i veći kalkulantski utjecaj unutar SDP-a”, oštro je Peronja krenuo na Bauka.

Pozvao je da se ne zaboravi da su “upravo sadašnje vodstvo stranke i dosadašnji predsjednik slijepo slijedili njegove noćne izračune, kombinatoriku i njegovu matematiku”, misleći na Bauka.

“Takva politika klijentelizma, dodvoravanja, netalasanja, bez čvrstog i dosljednog političkog stava, i takvog pogleda na svijet, morala je jednom puknuti i to se upravo dogodilo… Nažalost jedan dio SDP-a je prihvatio takvu politiku”, napisao je Peronja i optužio cijelo predsjedništvo SDP-a za debakl na izborima.

Njegovu objavu na Facebooku vrlo je brzo pozdravio nemali broj članova i simpatizera SDP-a, između ostalih Peđa Grbin i Marija Lugarić, prenosi N1.

Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a

Komentari