KRENULO JE I U HRVATSKOJ Kupite kuću ili gradilište za samo jednu kunu

Foto: Boris Kovacev / CROPIX/ilustracija

Jedna je to od brojnih mjera općinskih vlasti kojima žele zadržati, ali i privući mlade obitelji na svoje područje.

U Podravini je pravi hit postala mogućnost kupnje nekretnina i gradilišta za jednu kunu. Upiti dolaze iz svih hrvatskih krajeva, pa i iz susjednih zemalja. Jedna je to od brojnih mjera općinskih vlasti kojima žele zadržati, ali i privući mlade obitelji na svoje područje.

Nakon što su obišli 20-tak nekretnina u općini Legrad, pitoresknome mjestu na ušću Mure uz Dravu obitelj Ros je odlučila da će katnica u Antolovcu biti njihov novi dom. Kupili su je danas za 1 kunu.

“Odabrali smo ovu kuću, kuća je stvarno u dosta dobrom stanju. Razgledali smo i okolna sela, ali tu nam je najbolje”, kazao je Osman Ros.



Za tu su mogućnost doznali od poznanika. Uvjet je da imaju do 40 godina i da će u Legradu ostati idućih 15. Za obitelj Strmečki sa sedmero djece i osmim na putu, to je prilika koja se ne propušta.

“Cilj nam je zato što su curice i dečki pa onda nam je bitno da imaju svaki svoju sobu”, kaže Valentina Strmečki.

U potkrovlju jedne od kuća svoju će sobu dobiti i Viktor Holcman. Kupila ju je njegova majka zahvaljujući općinskoj potpori od gotovo 30.000 kuna.

“Općina je već davala pomoć. Napisan je bio zahtjev, zahtjev je bio odobren kroz 2 mjeseca. Novci su sjeli ubrzo i radovi su u punom jeku”, kaže Paula Holcman.

Osim kuća u vlasništvu općine Legrad, za 1 kn se mogu kupiti i gradilišta. Općina subvencionira kupnju kuća na svom području i od fizičkih osoba do maksimalnih 35.000 kn ili pak daje 25.000 kn za adaptaciju postojećih. Subvencioniraju vrtić, izgrađena je osnovna škola, grade se jaslice. No to nije sve.

“Imamo najnižu stopu nezaposlenosti u županiji s obzirom na blizinu velikih centara Koprivnice, Ludbrega, Preloga. Praktički nemamo nezaposlenu osobu, odnosno tražimo radnika više”, kaže načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

Upita ima iz svih krajeva Hrvatske, pa čak i iz susjedne Slovenije te Bosne i Hercegovine. Natječaj je produžen do 10-tog ožujka, prenosi HRT.

Komentari