KRIZA ZAGREBAČKE VLASTI Gradska skupština počela bez troje zastupnika SDP-a: ‘Nešto je trulo u zagrebačkom SDP-u’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Sjednica Gradske skupštine počela je u ponedjeljak bez troje zastupnika iz kluba SDP-a, nakon što je zagrebački ogranak te stranke odlučio prekinuti koalicijsku suradnju s Možemo!, što je unijelo neizvjesnost među oporbene redove o tome hoće li se moći izglasati odluke.

Nastavak 15. sjednice zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak počeo je bez troje od petero zastupnika iz kluba SDP-a, donedavnog koalicijskog partnera s kojima je Možemo! formirao većinu u Gradskoj skupštini.

Nisu se pojavili predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, a u klupama nema Renata Peteka niti Dine Vasić.

“Ovo ozbiljno ukazuje na to da je nešto trulo u zagrebačkom SDP-u, nitko nije osim Joška Klisovića na početku sjednice. To je već znak da se očito nisu dogovorili što dalje”, komentirao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.U međuvremenu, na sjednici se uz Joška Klisovića, predsjednika Gradske skupštine, iz redova SDP-a pojavila i i zastupnica Davorka Moslovac Forjan, koja došla 45 minuta nakon početka.

Što to znači za nastavak suradnje SDP-a i koalicijskog partnera Možemo!, još uvijek je nepoznato jer iz te stranke o tome za sada šute.

Klisović o ostavci: Ne znam, vidjet ću
SDP je prošloga petaka, na iznenađenje koalicijskog partnera Možemo!, odlučio raskinuti sporazum o suradnji u gradu Zagreb. Iako je Klisović ranije rekao da to ne znači da SDP želi nove izbore, još je nejasno kako misle nastaviti suradnju.

Ni sam Klisović u ponedjeljak nije želio više govoriti o tome.

“Zasad nisam raspoložen za izjave”, rekao je Klisović Hini na izlasku iz dvorane u Gradskoj skupštini.

Oporba iz redova HDZ-a, Mosta i Domovinskog pokreta zatražila je na početku sjednice ostavku Joška Klisovića s obzirom na raskid koalicijskog sporazuma.

“Imamo predsjednika Skupštine koji nema legitimitet, jer njegova funkcija proizlazi iz koalicijskog sporazuma koji je raskinut”, rekao je Igor Peternel (DP).

Iako je to od Klisovića u nedjelju navečer zatražio i predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, sam predsjednik Skupštine nije se u ponedjeljak izjasnio želi li to napraviti.

Na pitanje hoće li dati ostavku na tu funkciju, u prolazu je Hini odgovorio: “Ne znam, vidjet ću”.

Dnevni red sjednice Gradske skupštine izglasan je još u četvrtak, a tek će se nakon rasprave o godišnjem izvješću Zagrebačkog holdinga moći potvrditi većina u Skupštini.

Ona, za sada, nije upitna s obzirom da zastupnici iz Možemo, trenutno imaju 23 ruke, što je dovoljno za izglasavanje odluka jer predstavlja većinu od trenutnog broja nazočnih zastupnika u Skupštini, kojih je 32.

To je uoči početka sjednice novinarima potvrdio i zastupnik Možemo! Damir Bakić, koji je potvrdio da gradska vlast ima većinu.

Gradski zastupnici od početka sjednice zatražili su već tri pauze, pa tako nisu počeli niti raspravljati o točkama dnevnog reda.

Među kojima je i ona o kompenzacijskim mjerama zbog ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, za koje je Gotovac prošlog četvrtka zatražio da budu “bolje”, zaduženju Zagrebačkog holdinga, ali i prenamjeni zemljišta za potrebe tvrtke Mate Rimca, što je prema neslužbenim informacijama bio jedan od kamena spoticanja među koalicijskim partnerima.

 

Komentari