Križić: Nikad se nije ovako zadiralo u ogromne površine, žele prenamijeniti milijun kvadrata! Za koga?!

Ivan Križić iz Društva arhitekata Grada Zagreba gostovao je u Dnevniku na N1 televiziji i komentirao činjenicu kako je na sjednici Zagrebačke gradske skupštine u petak predano 96 amandmana na izmjene i dopune GUP-a. Križić kaže kako je to presedan.

“Ono što je na početku jako bitno naglasiti jest da je ovo presedan. Većina izrađivača s kojima sam komunicirao tijekom ovih dana kažu da do sada zapravo amandmani na prostorne planove nisu bili na ovaj način davani. Kada bi se dogodili amandmani, a to je u manje od pet posto slučajeva, oni bi bili ispravljanje određenih grešaka, kao u samom tekstu, u smislu da se promijeni izričaj ili je možda stvarno bila nekakva greška u pisanju i slično”, rekao je Križić i dodao: ‘Nikada se na ovaj način nije zadiralo u ogromne površine i da se one prenamjenjuju iz jedne namjene u drugu, da se ukidaju prometni koridori, da se na neki način omogućava nešto što je tijekom javne rasprave stručna služba koja je izrađivala i koja je vodila cijeli postupak zapravo već jednom odbila’.

Ukupno je prenamjenjeno milijun kvadrata

“500.000 kvadrata koje smo prije spominjali trebalo bi biti prenamijenjeno u stambene i stambeno-poslovne sadržaje”, kazao je Križić i dodao: ‘Tih milijun kvadrata je površina Velesajma i Hipodroma zajedno, na primjer tri Bundeka. To su ogromne kvadrature, to je ogromna količina nekih novih stambenih povšrina i jedinica, nekih novih stanovnika. A pitamo se za koga? Svi vidimo neke demografske trendove i kako se populacija smanjuje, a i Grad Zagreb prati te trendove. Pitamo se za koga se planiraju ti novi stanovi i za koga se prenamjenjuju’.

Istaknuo kako su amandmani nastali bez uporišta u struci ili bilo kakvoj stručnoj studiji te kako zabrinjava nedostatak konzultacije sa strukom, kao i nedostatak argumentiranih dokaza.



“Nama je u tim svim amandmanima problem što oni nastaju bez bilo kakve stručne pozadine i stručne studije, na temelju analize ili bilo kakvog argumentiranog dokaza. Ovi argumenti u potpisu amandmana su zapravo populistički napisani i to nikako nije dobro, da politika na taj način ulazi u područje nečega jako stručnog i jako specifičnog”, rekao je Križić za N1.

Komentari