Kurti jasno poručio: Mora biti odgovora na srpsku agresiju!

Foto: Twitter

Kosovski dužnosnici ocijenili su povodom odluke pravosudnih vlasti Srbije da puste iz pritvora trojicu uhićenih pripadnika Policije Kosova (KP), kako to Srbiju “ne oslobađa odgovornosti” i da Beograd “nastavlja sa svojim igrama” jer je sud protiv policajca potvrdio optužnicu.

Optužnica je potvrđena za pojedinačna kaznena djela neovlaštenog posjedovanja i nošenja oružja, a sud je istodobno donio rješenje da im ukine pritvor i pusti ih na obranu sa slobode.

Njihovo uhićenje bio je jedan u nizu incidenata koji su u posljednjih mjesec dana dodatno pojačali napetosti na sjeveru Kosova, poslije sukoba prosvjednika i pripadnika KFOR-a, te niza uhićenja Srba.

Oslobađanje kosovskih policajaca su od Srbije zatražili SAD, EU i Velika Britanija, a to je srbijanskom predsjednuiku Aleksandru Vučiću tijekom nedavnog posjeta Subotici sugerirao i mađarski premijer Viktor Orban.



Kosovski ministar unutarnjih poslova Xelal Svecla ocijenio je da oslobađanjem trojice uhićenih policajaca “Srbija nastavlja sa svojim igrama” i da će ih nastaviti progoniti i na slobodi jer je protiv njih potvrđena optužnica.

“Potvrđivanje optužnice i puštanje na slobodu u redovitom postupku nastavak je nastojanja Srbije da prikrije policijsko-vojnu agresiju na teritorije Republike Kosova”, naveo je Svecla.

Kosovski premijer Albin Kurti ocijenio je na Twitteru a su “tri oteta policajca” puštena na slobodu, uz ocjenu da “otmica predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i mora biti osuđena”.

“Mora biti odgovora na srpsku agresiju”, napisao je Kurti.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani drži da oslobađanje trojice kosovskih policajaca “ne oslobađa Srbiju od odgovornosti za taj flagrantni čin agresije” na Kosovo i kršenje vojnotehničkog sporazuma s NATO-om.

Zahvalila je zapadnim partnerima “koji su omogućili oslobađanje” policajaca, a napose Sjedinjenim Državama.

Reagirao je i mađarski premijer Viktor Orban, navodeći da ga je o oslobađanju policajaca izvjestio srbijanski predsjednik.

“Veoma cijenimo korak predsjednika @avucic, koji je napravio u vremenima ozbiljnih izazova, a odluka je jasan dokaz strateške suradnje naših zemalja i naše zajedničke posvećenosti miru i stabilnosti Balkana”, objavio je mađarski premijer na Twitteru.

Komentari