Kutleša o blagoslovu istospolnih parova: Blagoslov se podjeljuje osobama, a ne stanju u kojem žive

Foto: Hina

O povijesnoj odluci pape Franje, prema kojoj će rimokatolički svećenici moći obaviti blagoslov istospolnih parova ali i drugim temama u Dnevniku HTV-a govorio je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

“Blagoslov se podjeljuje osobama. Ako je netko u nekom stanju, pogotovo grešnom – tada Crkva želi na poseban način imati brigu i pažnju o toj osobi. Dikasterij za nauk vjere naglašava da se nikako ne može shvatiti da je to kao jedna ritualizacija, tj. obred da bi bio prihvatljiv Crkvi. Znači – blagoslivlja se osoba, a ne stanje osoba koje žive u toj situaciji”, rekao je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša odgovarajući na pitanje što nova deklaracija o pastoralnom značenju blagoslova donosi u odnosu na dosadašnju praksu.

Napomenuo je da nije detaljno pročitao deklaraciju.

Foto: Facebook

Crkva zadovoljna dogovorom oko zemljišta
Komentirajući dogovor o zamjeni crkvenog zemljišta na kojem se nalazi maksimirski stadion za više zemljišta na lokacijama u Zagrebu na kojima će se graditi crkve, potvrdio je da je zemljište na Maksimiru tržišno vrednije od onih koja je Crkva dobila – ali iskazao je zadovoljstvo.



Nije se složio s navodima da bi korisnije bilo graditi škole, vrtiće i sportske dvorane.

“To je komplementarno. Crkva je samo jedan objekt. Postoji i drugi, pastoralni objekt gdje mogu biti dječji vrtići i ostalo. Crkva je uvijek naglašavala karitativni i edukativni dio. Ne vidim problem da se i u ovim objektima grade škole i sve ono drugo – ako to dopuste vlasti koje su za to mjerodavne”, rekao je nadbiskup Kutleša.

Foto: Bozidar Vukicevic / Cropix

‘Tražimo da vjerske škole budu izjednačene s javnim školama’
Na pitanje što traže u pregovorima s Vladom o financiranju katoličkih škola Kutleša je odgovorio:

“Tražimo da katoličke, tj. vjerske škole budu izjednačene s javnim školama da nam se ne bi dogodilo da građani RH koji su vjernici, a žele upisati svoju djecu u vrtiće – ne plaćaju veću cijenu od ostalih. Mislim da je ovdje u prvom redu korist vjernicima koji imaju takvu potrebu. U zadnje vrijeme sve više ljudi traži da se otvaraju katolički vrtići, osnovne i srednje škole”, zaključio je Kutleša.

 

Komentari