Lajčak upozorava: Kosovo i Srbija moraju uspostaviti dijalog, inače prijeti eskalacija

Twitter

Posebni izaslanik Europske unije Miroslav Lajčak pozvao je Srbiju i Kosovo da ponovno uspostave dijalog o normalizaciji odnosa, kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlomjesečnog nasilja na sjeveru Kosova. Nakon 24. rujna, kada je oko 30 naoružanih Srba upalo u selo Banjska na većinski srpskome sjeveru Kosova i zabarikadiralo se u srpski pravoslavni samostan, napetosti između Beograda i Prištine su porasle.

Policija je nakon pucnjave zauzela samostan. U pucnjavi su ubijena trojica napadača i jedan kosovski policajac. “Napadi u Banjskoj promijenili su mnoge stvari i treba ih pravilno istražiti…Istodobno se mora nastaviti dijalog”, rekao je Lajčak nakon sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. “Ne bude li dijaloga, moglo bi doći do ponovne eskalacije.”

Lajčak je doputovao u posjet regiji s posebnim izaslanikom Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom te s predstavnicima Francuske, Njemačke i Italije. Nakon razgovora s Kurtijem sastaju se u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Oko 50.000 Srba koji žive na sjeveru Kosova ne priznaje prištinske institucije i Beograd smatra glavnim gradom.

Često se sukobljavaju s kosovskom policijom i međunarodnim mirovnim snagama, no prošlomjesečno je nasilje bilo najgore u posljednjih nekoliko godina.



Lajčak je pozvao Prištinu da počne raditi na uspostavi zajednice srpskih općina kako bi se omogućila veća autonomija za područja na kojima živi srpska većina, no Kurti je odbacio taj prijedlog, tvrdeći da bi autonomija mogla dovesti do odcjepljenja područja sa srpskom većinom i njegova ujedinjenja sa Srbijom.

Prištinske vlasti optužuju Beograd da naoružava i podržava srpske borce u Banjskoj, što srbijanske vlasti demantiraju. Lajčak je pozvao Beograd da istraži događaje i kazni sve počinitelje na svome teritoriju. Srbija odbija priznati neovisnost Kosova i smatra ga i dalje dijelom svog teritorija.

Komentari