Lauc: Ako se u situaciji globalne pandemije ne pridržavate mjera društvenog udaljavanja, to naprosto znači da ste glupi

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Hrvatski znanstvenik Gordan Lauc na svom je Facebook profilu prokomentirao jedno američko istraživanje o korelaciji između individualnog poštivanja mjera zaštite od korona virusa i mentalnih sposobnosti pojedinaca.

Zaključak je jednostavan: inteligencija svakoga tko ne nosi zaštitnu masku više uopće nije upitna nego sada već i: znanstveno dokazana.

“Ovo možda nije u potpunosti politički korektno, no istinito je. Ako se u situaciji globalne pandemije ne pridržavate mjera društvenog udaljavanja, to naprosto znači da ste glupi”, piše Lauc pa se poziva na izvor.

“To je pokazalo veliko istraživanje koje je provedeno u Americi i upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu ‘Proceedings of the National Academy of Sciences'”.



Lauc ima i savjet za one koji brinu o sebi i drugima u situaciji kad nalete na bahate, nesmotrene, opasne…

“Dakle. kada od sutra na dalje vidite nekoga u trgovini ili javnom prijevozu da ne nosi masku, slobodno mu kažite: ‘Glupane stavi masku’. Jer se to više ne može smatrati uvredom, već znanstvenom činjenicom”, poručuje hrvatski znanstvenik pa zaključuje:

“Maske možda jesu malo neugodne, no šteta od njihovog korištenja je nikakva, a mogu pripomoći u suzbijanju pandemije pa onda drastičnije mjere i zabrane neće biti potrebne”, napisao je Gordan Lauc.

 

Komentari