Lavrov: Potrebno je okončati monopol Zapada u oblikovanju okvira međunarodnog života

FOTO: HINA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da će se Moskva u sklopu novog smjera vanjske politike usredotočiti na okončanje onoga što je nazvao zapadnim “monopolom” nad globalnim pitanjima, pritom optužujući Zapad za potiskivanje rivalskih centara moći.

Ruski državni mediji prošli su tjedan izvijestili da je predsjednik Vladimir Putin spreman odobriti novu vanjsku politiku dok su odnosi sa Zapadom na povijesno niskim razinama zbog rata u Ukrajini i posljedičnih zapadnih sankcija. “Anglosaksonci i ostatak kolektivnog Zapada koji im se bespogovorno pokorava nastoje pod svaku cijenu nametnuti svoj diktat svjetskim pitanjima”, rekao je Lavrov zastupnicima Dume.

“Naš obnovljeni koncept vanjske politike usredotočit će se na potrebu okončanja monopola Zapada u oblikovanju okvira međunarodnog života, koji se u budućnosti mora odrediti ne njegovim egoističnim interesima, već pravednom, univerzalnom ravnotežom interesa.”

Kremlj je često optuživao zapadne zemlje, predvođene “anglosaksonskim” Sjedinjenim Državama i Britanijom, da pokušavaju dominirati globalnom politikom i miješati se u tuđe poslove. Paralelno one potiskuju rastuće sile u Aziji, Latinskoj Americi i Africi, tvrde Rusi.



Zapadne zemlje tvrde pak da se Rusija izolirala na globalnoj pozornici invazijom na susjednu zemlju te da su se skupine s ruskom podrškom miješale u izborne procese na Zapadu. Jevgenij Prigožin, istaknuti saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, sada to i otvoreno priznaje.

Komentari