Lavrov: Rusija je otvorena za razgovore sa Zapadom o ratu u Ukrajini

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

Kremlj očekuje još veću konfrontaciju sa Zapadom, objavio je u utorak prije virtualnog izvanrednog summit skupine G7 koji se očekuje tijekom dana na kojem će se razgovarati o jučerašnjim masovnim raketiranjima Ukrajine.

– Posve nam je jasno i predvidivo raspoloženje prije tog summit. Sukobljavanje se nastavlja, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i ustvrdio da će Rusija u Ukrajini “postići svoje zacrtane ciljeve”.

Osim toga kritizirao je izjave američkog predsjednika Joea Bidena koji je obećao svom ukrajinskom kolegi po dužnosti Volodimiru Zelenskom isporuku “poboljšanih sustava” protuzračne obrane.

– De facto, Sjedinjene Države već su uvučene u taj sukob, ocijenio je Peskov.



– A isporuke takvih sustava taj će “sukob samo produljiti i za ukrajinsku stranu učiniti još bolnijim”, ustvrdio je.

– No to neće promijeniti naše ciljeve niti konačan rezultat, dodao je. Biden je te sustave obećao Zelenskom nakon razornih raketiranja ukrajinskih gradova, civilnih meta s velikim brojem žrtava i uništavanja civilne infrastrukture u ponedjeljak kada su ukrajinske vlasti izbrojale više od 80 ruskih napada s kopna, mora i iz zraka, a mnoge je odvratila protuzračna obrana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se s turskim kolegom po dužnosti Recepom Tayyipom Erdoganom u četvrtak kada će razgovarati o Ukrajini i bilateralnim odnosima, najavio je Kremlj.

– Putin i Erdogan sastat će se u Astani, glavnome gradu Kazahstana, rekao je Peskov.

Ranije je novinarima najavio da bi na dnevnom redu dvojice lidera mogao biti turski prijedlog da bude domaćin pregovora između Rusije i Zapada o miru u Ukrajini.

U utorak je i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao da je Moskva otvorena za razgovore sa Zapadom o ratu u Ukrajini, ali da još nije dobila ozbiljnu ponudu za pregovore. Lavrov je odbacio kao laž izjavu glasnogovornika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Johna Kirbyja da su Sjedinjene Države bile otvorene za razgovore, ali ih je Rusija odbila.

– Nismo dobili ozbiljne ponude za kontakt, dodao je Lavrov.

U ponedjeljak je u ruskim raketiranjima 19 ljudi poginulo, a više od 100 je ranjeno širom zemlje.

Moskva je napadala civilnu infrastrukturu čime je izazvala nestanak električne energije u mnogim dijelovima zemlje.

Komentari