Lavrov uputio opasno upozorenje zemljama koje se spremaju za rat s Rusijom

Foto: Mark Joseph Sullivan/Guliver Image

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu se u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku osvrnuo na komentare raznih zemalja koje predviđaju sukob s Rusijom i poslao upozorenje zemljama koje se pripremaju za potencijalni rat s Rusijom.

“Nadam se da će oni koji upozoravaju na potrebu da se pripreme za rat s Rusijom i dalje imati instinkt samoodržanja”, poručio je Lavrov, a prenosi Newsweek. Podsjetimo, posljednjih nekoliko dana niz zemalja je iznijelo zabrinjavajuća upozorenja da bi se napetosti oko rata u Ukrajini mogle preliti i na druge dijelove istočne Europe.

Osim toga, Lavrov je poručio da Rusija ne namjerava napasti druge zemlje. “Nemamo želju, nikakvu potrebu, ni vojnu, ni političku, ni ekonomsku, napadati bilo koga.”

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

Predviđanja sukoba



Bild je nedavno objavio dio tajnog plana NATO-a za sukob s Rusijom s naglaskom na pripreme njemačkih oružanih snaga, Bundeswehra, za mogući sukob. Prema tom scenariju, do vojnog sraza članica NATO-a i Rusije moglo bi doći u veljači sljedeće godine.

Njemačko Vijeće za vanjske odnose također je u studenom predvidjelo da bi NATO trebao biti spreman za veliki rat s Rusijom u roku od pet do devet godina. Estonska obavještajna služba za vanjske poslove objavila je prošli mjesec izvješće u kojem se taj vremenski okvir procjenjuje na tri do pet godina, dodajući da Kremlj baltičke države smatra najranjivijim dijelom NATO-a.

Admiral NATO-a: Dobro je da su Šveđani psihički spremni za rat

NATO također poduzima određene korake pa se tako sprema za najveću vježbu od hladnog rata pri čemu će mobilizirati 90.000 vojnika, a s ciljem odvraćanja ruske agresije.

Komentari