Lavrov želi posjet Zagrebu iskoristiti za oživljavanje dijaloga između Rusije i EU

flickr.com

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na proljeće dolazi u Hrvatsku, piše u utorak Večernji list pozivajući se na ruske diplomatske izvore.

Lavrov će u Zagrebu održati bilateralni sastanak s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom te potpisati niz sporazuma između dvije države, otvorit će novu zgradu ruskog veleposlanstva, ali i sudjelovati na konferenciji o suradnji EU i Rusije. Točan datum posjeta definitivno će se utrvrditi najkasnije na godišnjoj konferenciji o sigurnosti koja se održava u Muenchenu od 14. do 16. veljače.

Lavrov program u Hrvatskoj sastoji se od bilateralnog susreta s hrvatskim kolegom , te potpisivanja tri dokumenata. Jedan je o preseljenju veleposlanstava, nakon što je konačno riješena saga o zgradama diplomatskih predstavništava u Moskvi i Zagrebu, drugi je pak program suradnje u sferi kulture za period od 2020. do 2022., a posljednji plan konzultacija između hrvatskog i ruskog Ministarstva vanjskih poslova za sljedeću godinu.

 U isto vrijeme, u Zagrebu će se, uz sudjelovanje Lavrova i hrvatskog mu kolege Grlića Radmana, držati konferencija o suradnji EU i Rusije, gdje bi se vrlo realno mogli razmijeniti pogledi o sadašnjoj situaciji, o sankcijama koje je EU nametnuo Rusiji, a onda Moskva reciprocitetom uzvratila, o potrebi suradnje u području sigurnosti, Bliskog istoka, migracija, te ekonomiji jer, bez obzira na razlike, oba bloka imaju potrebu za suradnjom.



Tema će biti i bolja suradnja EU i Euroazijske unije, posebice u odnosu na povezanost i na pristup kineskom tržištu. Konferenciju organizira Rusko vijeće za međunarodne odnose, neprofitna organizacija i politički te znanstveni think-tank koji su osnovali rusko ministarstvo vanjskih poslova, obrazovanja, ruska znanstvena akademija i udruga poduzetnika i industrijalaca te agencija Interfax. Na stranici Vijeća kažu kako je ono “poveznica između države, akademske zajednice, biznisa i civilnog društva u naporu da se pronađu rješenja u vanjskoj politici za kompleksna globalna pitanja”. Na čelu joj je Ivan Ivanov, ruski ministar vanjskih poslova od 1998. do 2004. te će i on doći u Zagreb piše u utorak Večernji list.

Komentari