Liječnica demantirala Beroša: Govori neistine. U 2020. na hitne prijeme poslali smo svega 2,8 posto pacijenata

Nataša Ban Toskić Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić komentirala je istup ministra Beroša, na koji je KoHOM jutros već reagirao priopćenjem, a koji je rekao kako obiteljski liječnici veliki broj pacijenata slao na hitne prijeme.

Ban Toskić je ponovila kako se radi o neistinama.

“Prema godišnjem izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, obiteljski liječnici u prošloj su godini na hitne prijeme uputili svega 2,8 posto pacijenata s kojima su radili u ordinacijama. Što bi, prenoseno u brojke, bila 2 pacijenta tjedno”, rekla je.

“Problem opterećenosti hitnih prijema je prisutan u cijelom svijetu, pa tako i u cijeloj Hrvatskoj. Obiteljski liječnici ne rade 24 sata na dan. Oni dežuraju subotom, nedjeljom i blagdanom. Ako oni nisu dostupni u pojedinom času, to ne znači da su za sve odgovorni.



Ban Toskić je kazala i kako mobilni timovi za cijepljenje nepokretnih osoba funkcioniraju u samo dvije županije.

“Ministar je sam u svom planu i programu cijepljenja naložio formiranje mobilnih timova za cijepljenje nepokretnih osoba u domovima. Takvi timovi su zasad formirani samo u Splitsko-dalmatinskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Obiteljski liječnici gotovo jedini cijepe na velikim punktovima, a istodobno cijepe i docjepljuju u vlastitim ordinacijama. Nejasno je zašto se ministar odlučio za ovakve izjave”, ističe.

Proces cijepljenja

Ordinacije obiteljske medicine u velikoj su mjeri postale pozivni centri, poručuje Ban Toskić.

“Zbog nemogućnosti da stupe u kontakt s pravim pozivnim centrima, pacijenti se obraćaju nama. Ukoliko želimo uspostaviti poziv, već je netko s one strane linije. To otežava pristup svim onim drugim ljudima koji nam se žele obratiti. Međutim, za to nisu krivi obiteljski liječnici, to je sistemska greška”, objasnila je za N1.

“Operacije i pregledi koji nisu najžurniji se odgađaju. Pacijenti su u strahu i ne znaju što će. Kome se obratiti? Naravno, svom obiteljskom liječniku”, dodaje i kaže kako će KoHom sasvim sigurno i dalje upozoravati na probleme u sustavu.

Na pitanje treba li ministar Beroš otići, kaže da će o tome odlučiti ministar i Vlada te da se KoHom boti za svoju struku i svoje pacijente, piše N1.

Kratko se osvrnula i na izjave ministra Marića o velikim troškovima u sustavu zdravstva.

“Na primarnu zdravstvenu zaštitu otpada svega 5 posto zdravstvenog proračuna. Niti jedan tim nije gubitaš u primarnoj zdrabstvenoj zaštiti. Mi ne poslujemo i ne stvaramo gubitke. Za ostali dio sustava su odgovorni neki drugi”, rekla je Ban Toskić.

Što je s reformama sustava?

U 13 godina postojanja KoHOM-a, pojasnila je, imali su prilike surađivati s čak 6 ministara. “Pitao nas je ministar Varga i zvao nas je ministar Kujundžič u skupinu za reformu zdravstva. U posljednjih godinu dana mandata ministara Beroša, on je sve naše ponude za pomoć uporno izbjegavao”, poručuje zaključno.

Komentari