Liječnik o smrti maturantice: Postoji novo stanje koje se pojavilo u sklopu pandemije. To je kombinacija dviju bolesti

Screenshot

Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece pri Klinici za infektivne bolesti “Dr .Fran Mihaljević”, komentirao je danas u emisiji “U mreži Prvog” jučerašnji slučaj 17-godišnje maturantice u Splitu koja je imala kronične bolesti i uz to je bila pozitivna na koronavirus, rekavši da su sve kronične bolesti bez obzira na dob rizični čimbenici.

“Teži oblik infekcije u mladih može se očekivati upravo kod onih koji imaju neke kronične bolesti ili stanja. Mladi prebolijevaju infekciju u blagoj kliničkoj formi, brojni nemaju nikakve ili imaju zanemarive simptome, ali to ne znači da u toj dobnoj skupini ne može biti onih koji imaju težu kliničku sliku ili čak i nepovoljan ishod”, rekao je Tešović za HRT.

Kaže da postoji imunološko posredovno stanje koje se pojavilo u sklopu pandemije, a to je multisistemski inflamatorni sindrom, povezan s covidom. “To je kombinacija dviju bolesti koje smo ranije znali kao Kawasakijeva bolest i toksički šok sindrom”, rekao je i istaknuo da nema puno takvih bolesnika. Do sada su imali dva slučaja.

Online nastava nije opcija

V.d. zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je da online nastava nije za sada opcija te da se o tome ne razgovara. Kaže da je više od 10.000 učenika u samoizolaciji, a nešto više od 1000 ih je aktivno pozitivnih.



“Ponašanje u školi i mjere trebaju biti paralelne s ostalim mjerama u društvu. Zatvaranje škola ima smisla ako se zatvori i ostalo. Ako toga nema onda samo zatvaranje škola nije efikasno jer djeca ne mogu biti u kući po cijele dane, oni će izlaziti i družiti se u privatnom okruženju i tu onda postoji mogućnost zaraze. Takvo razmišljanje da nastava potpuno prijeđe na daljinu mora biti u okviru cjelokupnog ponašanja i mjera u društvu”, rekla je.

Tešović je rekao da selektivni prelazak na online nastavu ne može biti izolirani pokušaj da se obuzda epidemija i da se socijalno distanciranje ne može svesti samo na prelazak na online nastavu. Dodao je da na medicinskom fakultetu kombiniraju oblik neposredne i online nastave.

“Novost je da smo na stručnim poslijediplomskim studijima odlučili nastavu provoditi isključivo online jer veliki broj specijalizanata dolazi iz raznih dijelova Hrvatske i tako je smanjena mogućnost da se ti ljudi, koji su od iznimne važnosti, ne zaraze i da se istovremeno njihovim poslodavcima olakša situacija u ovoj fazi kad je svaki liječnik dobrodošao u borbi s koronavirusom”, rekao je.

Komentari