LOŠE VIJESTI ZA IVU SANADERA: Stjeran je pred zid, iscrpljene sve pravne mogućnosti

Damjan Tadic / CROPIX

Ivi Sanaderu odbijena je ustavna tužba kojom je tražio ukidanje presude u slučaju Ina-MOL, neslužbeno javlja Jutarnji list.

Tako na snazi ostaje presuda prema kojoj je zbog primanja mita osuđen na šest godina zatvora, a koju je potvrdio Vrhovni sud u listopadu 2021. godine. Inače, Sanader je bio već jednom osuđen za ovaj slučaj, ali je Ustavni sud prvu presudu srušio.

Ovo znači da su u Hrvatskoj iscrpljene sve pravne mogućnosti posrnulog premijera. Preostaje mu tek tužba Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Odluka se ne odnosi na Hernadija
Odluka Ustavnog suda, napominje Jutarnji, ne odnosi se na Zsolta Hernadija koji je u istom postupku osuđen na dvije godine. Sanader i Hernadi osuđeni su jer su, kako je utvrdio sud, dogovorili da će za mito osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora za Inu, u kojoj hrvatska država ima vlasnički udio.



Tim izmjenama ugovora omogućeno je MOL-u stjecanje većinskog paketa dionica u Ini.

Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, koje u cijelosti preuzima Hrvatska, a Sanader je – koristeći svoj položaj i autoritet – osigurao da Vlada Republike Hrvatske zaključi takve ugovore.

 

Komentari