LOŠE VIJESTI ZA ZELENSKOG Putinov general izdao novu naredbu, traži da unište svo ukrajinsko oružje

Foto: Facebook

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je generalima da im prioritet bude uništavanje ukrajinskih raketa dugog dometa i topničkog oružja isporučenog sa zapada, nakon što su ga ukrajinske snage koristile za napad na ruske opskrbne linije.

Gotovo pet mjeseci nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 24. veljače, ruske snage prodiru kroz područje Donbasa u istočnoj Ukrajini i sada zauzimaju oko petinu zemlje.

Šojgu, jedan od Putinovih najbližih saveznika, posjetio je skupinu Vostok koja se bori u Ukrajini, priopćilo je ministarstvo obrane.

Šojgu je “naredio zapovjedniku da daju prioritet (uništenju) neprijateljskih raketa dugog dometa i topničkog oružja”, dodaje se u priopćenju.



Ministarstvo obrane je priopćilo da je oružje korišteno za granatiranje stambenih područja Donbasa pod ruskom kontrolom i za namjerno paljenje polja pšenice i silosa za skladištenje žitarica.

Reuters nije uspio provjeriti informacije s bojnog polja ni s jedne strane.

Televizijski kanal Zvezda prikazao je Šojgua, u borbenoj odori, kako se obraća zajedno sa zamjenikom ministra obrane Junus-Bekom Jevkurovim.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici isporučili su Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara od početka ruske invazije, uključujući oružje dugog dometa koje počinje pomagati na bojnom polju, kako tvrdi Kijev.

Ukrajina je objavila da je izvela niz uspješnih napada na 30 ruskih logističkih centara i skladišta sa streljivom. Koristila je nekoliko raketnih sustava za višestruko lansiranje koje joj je nedavno isporučio zapad.

Moskva na brifinzima ministarstva obrane naglašava da je napadnuta oružjem sa zapada i optužuje Ukrajinu za korištenje dalekometnog oružja za napade na stambena područja u regijama Donbasa pod kontrolom separatista.

Vođa separatista Denis Pušilin rekao je u četvrtak da su ubijene dvije osobe u ukrajinskom granatiranju autobusne stanice u gradu Donjecku u istočnoj Ukrajini.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Heraščenko optužio je ruske snage na društvenim mrežama da su napale središte Donjecka, a za to okrivile Ukrajinu.

 

Komentari