Lovrinović: Projekt majki odgajateljica smišljena je manipulacija za Bandićeve političke potrebe

Dragan Matic / CROPIX

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović poručio je u četvrtak kako najavljene izmjene u statusu majki odgajateljica te restrikcije u njihovim pravima znače da je taj projekt bio samo smišljena manipulacija za osobne potrebe Milana Bandića.

“Projekt koji je pokrenuo gradonačelnik Milan Bandić, da majke ujedno postaju i odgajateljice, što bi financirao Grad, sada je postao ugrožen. Bandić je za taj projekt u Bruxellesu dobio nagradu, a izmjena koja je najavljena ugrožava puno majki u Zagrebu, čemu se mi protivimo. Ako se to dogodi, onda će se pokazati da je ovo bila samo smišljena manipulacija za njegove osobne političke potrebe”, ocijenio je Lovrinović na konferenciji za novinare.

Jedna od majki odgajateljica Ines Taradi pojasnila je da je u izmjeni prijedloga mjere za majke odgajateljice najvažnija promjena da roditelji odgajatelji više nemaju pravo koristiti tu mjeru do 15. godine života najmlađeg djeteta nego do osme godine.

“To znači preko noći ukidanje primanja za veliki broj roditelja i mnogi bi ostali bez primanja dok se ne snađu. Želimo naglasiti da se ove izmjene ne mogu napraviti preko noći i time ova demografska mjera prestaje biti demografska i postaje socijalna jer jedan od prijedloga izmjena je i da roditelj ne smije biti zaposlen šest mjeseci prije nego što počne primati mjeru. U tom slučaju ta mjera više neće biti demografska jer nitko neće šest mjeseci s namjerom biti nezaposlen prije nego što se odluči na treće dijete”, upozorila je Taradi.



Veliki broj majki ostat će bez primanja

I Ljiljana Dragić, majka troje djece, dodala je da je među i promjenama mjera da najstarije dijete više ne može imati 26 nego 18 godina kako bi se mogao imati status roditelja odgajatelja, zbog čega će također veliki broj majki ostati bez primanja.

“Majka kojoj najmlađe dijete ima tri, a najstarije je prešlo 18 godina preko noći će ostati bez primanja, s tim da dijete ne može upisati u vrtić jer mora imati potvrdu poslodavca da je zaposlena pa će ostati bez svega”, naglasila je Dragić, napomenuvši da porodiljna naknada eliminira ovu mjeru.

Blokiranim roditeljima odgajateljima, kaže, četvrtina naknade odlazi na blokadu jer se ova mjera tretira kao pomoć nego ima karakter drugog dohotka, istaknuvši da bi novac namijenjen djeci trebao biti izuzet od ovrhe i u potpunosti zaštićen.

Ako Gradska skupština usvoji ove izmjene, obje majke odgajateljice ostat će bez primanja, upozorio je Lovrinović.

‘Plastično’ je objasnio da ako bi gospođa Dragić dobila četvrto dijete i željela dobivati primanja za vrijeme porodiljnog dopusta, izgubila bi status majke odgajateljice. Istaknuo je da je riječ o kontradiktornoj mjeri koja na razini Grada nije bila koordinirana. Ako je to bila prodemografska mjera, onda ne može jedna mjera isključivati drugu, poručio je.

U Zagrebu oko pet tisuća majki ima status majke odgajateljice i od toga se odustaje jer je navodno veliki novac u pitanju, navodno oko 500 milijuna kuna. No, novca za druge stvari ima i ne znamo na što sve iz Grada curi novac, istaknuo je Lovrinović.

Zatražio je da se ta demografska mjera ne mijenja i da se ne provodi samo u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj.

“To je investicija koja može očuvati najvažniji resurs – ljude”, zaključio je Lovrinović.

Komentari