Luetić: Čemu radimo platformu ako se ionako treba svatko javiti svome liječniku, to nije učinkovito

Krešimir Luetić/Davorin Visnjic/PIXSELL

Predsjednik Liječničke komore Krešimir Luetić govorio je o ostavci ministra Vilija Beroša, cijepljenju, platformi ‘Cijepi se’ te reformi zdravstva. 

Na pitanje o opozivu ministra rekao je da je struka upućena surađivati sa svakim ministrom zdravstva. “Treba reći da je ministar Beroš zapravo većim dijelom korona ministar koji se bavi koronakrizom jer već nakon mjesec-dva krenula je epidemija i dosadašnji njegov mandat obilježen je upravo s pandemijom”.

Ističe kako je za promjene u zdravstvu apsolutno nužan politički konsenzus, odgovornost je naravno uvijek na vladajućima, ali i na oporbi. “Vidim da je oporba spremna podržati reformske poteze, bilo bi vidjeti kako će se stvari razvijati dalje i hoće li oporba doista sjesti s vladajućima i dogovoriti reformski paket u zdravstvu”, rekao je u RTL-u Danas.

‘Reforme su na papiru već najmanje 10 godina’

Dodaje kako su reforme napisane na papiru već najmanje 10 godina. “Master plan bolnica usvojen je prije sedam godina, nije se provelo ništa. Akreditacija bolnica, da se zna točno u svakoj ustanovi što se radi, koji zahvat, procedura, operacija. Dakle, financijska stabilizacija, formiranje cijene usluga, sve je to što je davno napisano na papirima, ali nismo ništa implementirali”.



Na pitanje može li izdvojiti neki dobar potez ili projekt ministra Beroša rekao je da s pozicije liječnika, jedna od prvih najava je bila reguliranje zakonitog rada liječnika.

“Ja ću podsjetiti da je i sedam godina nakon pristupanja EU, liječnici i dalje imaju protuzakonito prekovremenu satnicu, najavio je donošenje zakona o radnom vremenu, međutim to nismo uspjeli u ovih godinu dana realizirati. Ono što je napravljeno još prošlog proljeća je djelomično ispravljanje pogrešnog obračuna plaća. Od tada, preko danas još nije ispravljena nepravda od prije šest godina. Drugo je sve vezano uz pandemiju i mislim da nije bilo drugih projekata i nisu se uspjeli realizirati”.

Dodao je kako liste čekanja nisu riješene jer se nitko time nije pozabavio u ovih godinu dana.

Komentirao je o platformu ‘Cijepi se’.

“Doista čudi da se u jednoj državi koja se diči javnim zdravstvom, i koja uvijek voli spominjati svoj IT sektor imamo problema s nečim što se zove platforma cijepi se ili informatička podrška cijepljenju. Nije dobro da svaka županija ima svoje platforme, naravno da treba imati centralnu platformu iz koje je vidljivo kad će se tko cijepiti, ali i tko je već cijepljen, koja dakle interaktivno komunicira s cijelim sustavom. Doista vjerujem da će uložiti i dodatne napore u nekakvih tjedan dva, osposobiti funkcionalnost takve platforme. Nije dobro da imamo platformu koja se zove Cijepi se i koja ne funkcionira”.

‘Čemu onda radimo platformu ako se ionako treba svatko javiti svome liječniku’

Na pitanje mogu li biti krivi liječnici obiteljske medicine, da nisu ažurni, odgovorio je: “To se donekle možda moglo dovoditi u pitanje u prvoj ili drugoj fazi, međutim odgovorno tvrdim da su liječnici obiteljske medicine i upisivali i naručivali i da je gro pacijenata koji je dosad cijepljen došao preko liječnika obiteljske medicine. Nije realno u trećoj fazi, fazi masovnog cijepljenja, sve građani koji su zainteresirani za cijepljenje upisivati obiteljski liječnici. Čemu onda radimo platformu ako se ionako treba svatko javiti svome liječniku. To nije učinkovito, funkcionalno i mislim da za treću fazu nama treba funkcionalna platforma”.

O stanju u KB Dubrava rekao je da je puno više pacijenata na ‘high flowu’, 45 pacijenata, to je veći broj nego u drugom valu.

“Gledajući sve skupa, nešto je manji ukupan broj pacijenata, više je pacijenata na visokoj protočnosti kisika, podjednako je pacijenata na respiratoru, a ono što zasad vidimo je da su ipak nešto bolji ishodi liječenja. Raduje nas da sve više pacijenata uspijevamo skinuti s respiratora i da odlaze kući”.

Komentari