Lukašenko o nuklearnom oružju: Ne daj bože da moram odlučiti, ne bih oklijevao

Twitter

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da ne bi oklijevao narediti upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja koje bi se trebalo rasporediti u Bjelorusiji, ako se njegova zemlja suoči s agresijom.

Ranije ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da se planira raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa u susjednu Bjelorusiju, saveznicu Moskve, što se smatra upozorenjem Zapadu zbog sve veće vojne podrške Ukrajini, prenosi N1.

Putin je naglasio da će Rusija zadržati kontrolu nad oružjem, ali Lukašenkova izjava govori suprotno, navodi AP.

“Ne daj bože da danas moram donijeti odluku da upotrijebim to oružje, ali ne bi bilo oklijevanja ako se suočimo s agresijom”, rekao je Lukašenko, prenijela je bjeloruska državna agencija BelTA.



Ruski dužnosnici nisu odmah komentirali Lukašenkove izjave.

Lukašenko je naglasio da je tražio od Putina da razmjesti rusko nuklearno naoružanje u Bjelorusiju i dodao da je taj korak nužan kako bi se zaustavila potencijalna agresija. “Vjerujem da se nitko ne bi htio boriti protiv zemlje koja ima to oružje. To je oružje za odvraćanje”, rekao je Lukašenko.

Na ljeto premještanje nuklearnog naoružanja
Putin je tijekom sastanka s Lukašenkom u petak rekao da će radovi na izgradnji objekata za nuklearno naoružanje biti završeni do 8. srpnja i da će ono brzo nakon toga biti premješteno na teritorij Bjelorusije.

Taktičko nuklearno naoružanje namijenjeno je uništavanju neprijateljskih trupa i oružja na bojnom polju. Ima relativno kratak domet, mnogo manji od nuklearnih bojnih glava ugrađenih u interkontinentalne balističke rakete koje su sposobne uništiti čitave gradove.

Lukašenko je rekao da Bjelorusiji nije potrebno razmještanje ruskog strateškog nuklearnog naoružanje jer se ne namjerava boriti protiv Amerike. Dodao je, međutim, da Bjelorusija priprema objekte i za interkontinentalne nuklearne rakete, za svaki slučaj.

Uz Ukrajinu i Kazahstan, u Bjelorusiji je bio smješten značajan dio sovjetskih nuklearnih arsenala, ali je nakon raspada SSSR-a povučeno u Rusiju prema sporazumu koji je sponzorirao SAD.

Rusija nije rekla koliko će njenog taktičkog nuklearnog oružja biti poslano u Bjelorusiju. Vlada SAD-a vjeruje da Rusija ima oko 2.000 taktičkog nuklearnog oružja, koje uključuje bombe koje se mogu nositi avionima, bojeve glave za rakete kratkog dometa i artiljerijske metke.

Rusija je 24. veljače 2022. iskoristila teritorij Bjelorusije da pošalje svoje trupe u Ukrajinu i zadržala je snage i oružje na teritoriju saveznika.

Komentari