Malenica: Do kraja tjedna ćemo sindikatima poslati službenu ponudu

Foto: Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar pravosuđa Ivan Malenica sinoć je najavio da će do kraja tjedna sindikatima poslati službenu ponudu Vlade. Nakon toga očekuje njihov odgovor i razgovore.

Rekao je da se posljednjih nekoliko dana s predstavnicima sindikata razgovaralo o 12-postotnom povećanju plaća s isplatom u kolovozu, uz ostala najavljena povećanja. Dodao je da će Vlada također razmotriti mogućnost da ukine odluku o neplaćanju dana provedenih u štrajku, što je tražio Sindikat.

Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika ističu kako su spremni krenuti raditi odmah po primitku službene ponude, jer, kako kažu, sustav neće izdržati još koji tjedan štrajka. Posjetimo, više od osam tjedana traje štrajk službenika i namještenika u pravosuđu, a prema odluci ministra pravosuđa Ivana Malenice, od prošlog im se tjedna ne plaća vrijeme provedeno u štrajku.

Izjednačavanje koeficijenata

Radnici u sudstvu ne odustaju od zahtjeva za povećanje plaća za 400 eura neto i tjednima ističu da od Ministarstva pravosuđa ne dobivaju konkretne ponude i odbijaju potpisivanje Memoranduma o razumijevanju prema kojemu svi službenici i namještenici državnih i javnih službi dobiti povećanje plaće od 100 eura.



– Sudski savjetnik s visokim obrazovanjem ima koeficijent 1,552 dok jedan savjetnik u saborskom klubu do deset zastupnika ima koeficijent 1,848. Svi informatičari u sustavu MUP-a plaćeni su koeficijentom 1,50 ali uz dodatak od 23 posto na taj koeficijent, dok naši informatičari imaju značajno manje koeficijente, objasnila je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Komentari