MALENICA: Građani Splita su taoci gradonačelnika Ivice Puljka i njegova promišljanja o tome tko će dati ostavku

Ivan Malenica Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u utorak da su građani Splita taoci gradonačelnika Ivice Puljka i njegova promišljanja o tome tko će dati ostavku, ponovivši stajalište ministarstva da Vlada imenuje povjerenika kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke, prenosi HRT.

Malenica je novinarima rekao da su način izbora povjerenika, njegova uloga i ovlasti jasno pripisane Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ponovivši da u slučaju kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke Vlada imenuje povjerenika, a izbore treba raspisati u roku 90 dana.

Ministarstvo je ranije danas odgovorilo na novinarske upite izrazivši takvo mišljenje, uzevši pritom u obzir članak 40.d i obrazloženje uz izmjene tog zakona.

Prema tom obrazloženju, kaže Malenica, nije kod izmjena zakona 2012. bila intencija da drugi zamjenik može obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju kada gradonačelnik i zamjenik daju ostavke.



– To jasno stoji u obrazloženju izmjena, ustvrdio je.

Napomenuo je da su mišljenje dale stručne službe ministarstva, u kojima rade osobe koje su sudjelovale u izradi zakona i znaju razloge zašto je 2012. mijenjan.

Vlada će imenovati povjerenika

Malenica je najavio da će Vlada imenovati povjerenika prema proceduri utvrđenom Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi

– Pričekao bih da dobijemo te ostavke, jer mi se sada nalazimo u nekom prostoru sedam dana, gdje se najavilo ostavke pa se još promišlja tko će dati ostavke, hoće li dati oba zamjenika ili samo jedan, hoće li dati vijećnici, kazao je.

Ustvrdio je da su zato građani Splita taoci Puljka i njegovog promišljanja o tome tko će dati ostavku i tko će obnašati dužnost gradonačelnika.

Na novinarske tvrdnje da se ni jedan ustavnopravni stručnjak ne slaže s time što on govori, jer je u zakonu točno naznačeno što se događa ako zamjenici daju ostavke unutar ili nakon prve dvije godine mandata, Malenica je odgovorio kako je njihov stav jednak u slučaju da jedan ili oba zamjenika daju ostavke.

Složio se kako je riječ o presedanu jer se takva situacija još nije dogodila u praksi.

 

Komentari