Malenica ima novu ponudu za štrajkaše: “Stavit ćemo rok do kada da se očituju”

Foto: Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar Ivan Malenica kaže da čitavo vrijeme razgovara sa službenicima u štrajku te otkrio koje su nove ponude na stolu.

“Žao nam je da je do štrajka došlo nakon što je Vlada donijela jednu od najsindikalnijih odluka o isplati dodatka od 100, 80 i 60 eura. Nalazimo se u situaciji gdje kontinuiramo razgovaramo sa sindikatima”, rekao je Malenica za Dnevnik Nove TV.

“U zadnjih nekoliko dana kontinuirano razgovaramo. Našli smo se na povećanju plaće za službenike i namještenike u pravosuđu za otprilike 12 posto. Spremni smo uključiti predstavnike sindikata u izradu nove uredbe, spremni smo razgovarati o radnim mjestima, povećavanju u novoj uredbi”, dodao je.

Što se plaćanja štrajka tiče, navodi kako će razmotriti mogućnost da se donese odluka o ukidanju Odluke o neplaćanju štrajka u cilju obustave štrajka. “To je nešto što je na stolu”, dodao je.



“Nama je cilj u narednom razdoblju raditi na uredbi i da idemo u cilju da prosječna neto plaća u pravosuđu bude 1.000 eura što uključuje i veće koeficijente”, navodi Malenica.

To uključuje i poreznu reformu koja ide od sljedeće godine, razgovore o osnovici koji će ići u devetom mjesecu, dakle to je paket mjera koje će Vlada poduzeti u narednom razdoblju da se povećaju plaće službenicima i namještenicima u pravosuđu”, rekao je.

Na pitanje što je rekla druga strana rekao je kako će Vlada dostaviti službenu ponudu sindikatu i očekuju razgovore i njihov odgovor. “Usuglasili smo se oko postupnog povećanja od 12 posto”, istaknuo je Malenica. “Imamo nekoliko koraka, sad je prvi korak povećanje na plaći za srpanj, drugi korak je rad na koeficijentima i isplata uvećanih plaća početkom sljedeće godine”, kazao je.

Malenica navodi da odgovor sindikata očekuju ubrzo. “Stavit ćemo službeni rok u kojem se trebaju očitovati. U ovom tjednu bi svakako cilj svima trebao biti da se ovaj štrajk okonča. To podrazumijeva da se oni očituju u što kraćem roku”, rekao je Malenica.

“U cilju obustave štrajka i da se ljudi što prije vrate na posao, ozbiljno razmatramo ukidanje Odluke o neplaćanju štrajka”, rekao je Malenica. U pravosuđu sve stoji, Malenica navodi kako su svi svjesni te odgovornosti u situaciji koja se trenutačno događa.

“I njima i nama je u interesu da što prije dođe do okončanja ove situacije i da što prije počnu s radom, a da Vlada krene u pripremu novih koeficijenata i početkom sljedeće godine uvećanih plaća za službenike i namještenike u pravosuđu”, rekao je.

Komentari