MALENICA: Nema utjecaja izvršne vlasti na pravosuđe i pravosudna tijela su neovisna

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Saborsku raspravu o izmjenama pravosudnih zakona oporba je u srijedu iskoristila kako bi upozorila na nedopustiv utjecaj izvršne vlasti na Državno odvjetništvo, što je resorni ministar Ivan Malenica odlučno demantirao, istaknuvši da nema nikakvog pritiska Vlade na rad DORH-a.

Ministar Malenica je istaknuo da nema utjecaja izvršne vlasti na pravosuđe. Pravosudna tijela su, kaže Malenica, i dalje neovisna, nepristrana i rade bez ikakvog pritiska, te nema utjecaja premijera na rad glavne državne odvjetnice. Pojasnio je i da postoje određene dodirne točke poput arbitraža, zastupanja interesa i imovinsko-pravnih zahtjeva Republike Hrvatske gdje je potrebna suradnja između izvršne vlasti i DORH-a u interesu države.

Malenica je ustvrdio da se predloženim zakonskim izmjenama želi osigurati učinkovitiji rad Državnoodvjetničkog i Državnog sudbenog vijeća, unaprijediti postupci imenovanja pravosudnih dužnosnika te povećati njihova odgovornosti i transparentnost u radu.

Utvrđuje se i koliko odluka sudac mora poduzeti u određenoj godini da bi ispunio normu.



– Do sada je bilo propisano da mora ispuniti 80 posto norme, a sada je to sto posto, kako bi se povećala učinkovitost sudova, rekao je ministar.

– Državnoodvjetničko i Sudbeno vijeće su dva važna tijela koja odlučuju o imenovanju i razrješenju pravosudnih dužnosnika, a ovim zakonskim promjenama dodatno će se osigurati da pravosudni sustav bude efikasniji, kvalitetniji i odgovorniji, poručio je Malenica.

Komentari