Malenica: Nije realno da u ovom mandatu riješimo pitanje indeksacije i platnih razreda

Foto: Zeljko Puhovski/Cropix

Vladajuća koalicija održala je sastanak u Banskim dvorima. Štrajk sudaca i dvije uredbe koje se odnose na nove koeficijente za zaposlenike u državnim i javnim službama među temama su o su razgovarali koalicijski partneri.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica obratio se medijima nakon sastanka vladajuće koalicije. Rekao je kako je dinamika dogovora sa sucima ispoštovana.

– Objektivna okolnost koja nas je omela u tome da to riješimo još prošle godine je štrajk pravosudnih službenika. Sad smo u situaciji da donosimo uredbe koje bi trebale biti na sjednici Vlade, nakon što se sindikati očituju. Ono što je i predsjednik Vlade istaknuo je da nije realno da u ovom mandatu riješimo pitanje indeksacije i platnih razreda, rekao je.

Naglasio je da moraju postojati dijalog i određeno povjerenje.



– Ja sam još prošle godine, nakon što je završio štrajk službenika i namještenika, rekao da nije realno da imamo do kraja godine taj zakon i oni su toga tada bili svjesni. Tako da, evo, vjerujem da ćemo u budućnosti postići nekakav dogovor na tom sastanku.

Za Ivana Turudića, kandidata za glavnog državnog odvjetnika, rekao je kako ima respektabilnu karijeru.

– Ako bude izabran, dolazi u državno odvjetništvo Republike Hrvatske sa jednog drugog segmenta stupnja vlasti, dakle sa suda, i sigurno ima drugačije viđenje o radu državnog odvjetništva, rekao je i dodao da je Turudić zasigurno najbolji kandidat.

Na pitanje o Turudićevom odgovoru na saborskom Odboru za pravosuđe o slučaju u kojemu se morao izuzeti sa suđenja svom bratiću, rekao je da je bitno da je njegov bratić osuđen, te da će u Saboru sutra biti rasprava na tu temu.

– Možda se nije u tom trenutku sjetio ili se nespretno se izrazio, ne znam, odgovorio je.

Vjeruje da nije postojala namjera pristranosti Turudića o tom konkretnom predmetu.

Vidjet ćemo hoće li ovaj sastanak iznjedriti neke nove korake, nove ideje, ali cijela situacija je na startnoj poziciji, javio je Šime Vičević uoči sastanka.

Udruga sudaca i dalje inzistira na svojim zahtjevima, među njima i zahtjev za indeksacijom. Iz Vlade poručuju da to u ovom mandatu neće biti moguće, premijer kaže da ne pristaje na ucjene, a bijeli štrajk smatra neopravdanim.

Sastanak s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom trebao bi se dogoditi sutra, najkasnije u četvrtak, a ostali su sindikati fokusirani na završnu fazu izrade dviju uredbi koje se tiču povećanja koeficijenata za zaposlenike u državnim i javnim službama.

Nezadovoljstva među sindikatima ima, ponajviše u sektorima zdravstva i školstva, no poruka je iz Vlade da će se tijekom završne izrade uredbi voditi računa o ispravljanju eventualnih nepravilnosti, propusta ili pogreški. No, zasad se čini da izdašnijih ponuda ni za koga u ovome trenutku neće biti.

Druga važna tema koalicijskog sastanka je prijedlog imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Premijer i dalje ističe da je on najbolji kandidat, kaže da će Zlata Hrvoj Šipek odraditi svoj mandat do kraja, do završetka svinja i očekuje da će u tom prijelaznom razdoblju surađivati s Ivanom Turudićem.

Kada govorimo o optužnici protiv Dragana Kovačevića, premijer ističe da je Turudić ispitan u tom slučaju i ne vidi nikakve prepreke za njegov budući rad.

Nižu se kritike u dijelu javnosti i na oporbenoj političkoj sceni. Nakon završetka konferencije o primjeni eura, premijer je rekao da nije loše pratiti tko je sve protiv. Javlja se dosta zanimljiv krug ljudi, rekao je.

– Zašto se oni javljaju, to je meni zanimljivo. To ćemo tek vidjeti. Ne znam čemu toliki šušur. Ljudi koji očito ne znaju, nitko od njih ne sjedi meni u krilu, pa da bi nešto znao što ja odlučujem, što radim, što mislim, onda pišu stvari koje bi trebala i zazvati nekakve dileme u javnosti. Dilema nema. Bio je transparentan proces. Javilo se četvero kandidata na temelju programa intervjua, i to dva intervjua, jedan u Saboru i jedan u Vladi. Mi smo jednoglasno odabrali gospodina Turudića, poručio je premijer.

Komentari