Malenica: Ovaj izborni sustav je održiv i za nekoliko izbornih ciklusa

Foto: CROPIX / DAVOR PONGRACIC

Ispunili smo ono što je Ustavni sud rekao, poručio je ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica večeras u središnjem HTV-ovu Dnevniku govoreći o Vladinom prijedlogu izmjene izbornih jedinica. Istaknuo je i da je novi sustav održiv i za nekoliko izbornih ciklusa.

Nakon što je Ustavni sud zbog prevelikog odstupanja u broju birača u izbornim jedinicama zatražio izmjene, Vlada je predstavila svoj prijedlog, prema kojemu ni u jednoj od 10 izbornih jedinica odstupanje neće biti veće od 2,2 posto. Prema novom modelu, najviše promjena odnosi se na Grad Zagreb, koji je umjesto četiri sada podijeljen u tri izborne jedinice. 22 posto birača promijenit će izbornu jedinicu, piše HRT.

Malenica je odbacio tvrdnje oporbe da su se jedinice slagale kako bi se zadovoljili interesi HDZ-a i koalicijskih partnera.

– Ne, one su se slagale da se ispuni sve ono što je Ustavni sud rekao u svojoj odluci, istaknuo je Malenica.– Oporba u svojoj bezidejnosti traži nekakve nebitne razloge, dodao je.

Napomenuo je da će 78 posto birača glasati u istoj izbornoj jedinici kao i dosad.

– Ovaj izborni sustav je održiv i za nekoliko izbornih ciklusa, poručio je ministar Malenica.

SDP optužio za licemjerstvo

Reagirajući na prijedlog oporbe o šest izbornih jedinica i kritike zbog netransparentnosti, Malenica je SDP optužio za licemjerstvo rekavši da su 2015. također imali prijedlog šest jedinica od strane GONG-a i nekih zastupnika, ali su ga odbili.

– Tada su također bila odstupanja, rekao je Malenica.

– Kad su mijenjali zakon koji je mijenjao izborni sustav kroz izbor zastupnika u Hrvatskom saboru, nisu uključili javnost kroz javno savjetovanje, već je Klub zastupnika SDP-a tada predložio taj zakon, dodao je.

Rekao je da će oporba u javnom savjetovanju i tijekom saborske rasprave moći dati svoje prijedloge.

“Ne znam hoće li doći do štrajka”

Malenica je u studio došao direktno s postupka mirenja sa sindikatima namještenika i službenika u tijelima sudbene vlasti i DORH-u. Postupak nije uspio, a najavljuje se štrajk.

Malenica je rekao da se nije ni radilo o klasičnom mirenju jer ne postoji kolektivni radni spor, s obzirom na to da Sindikat državnih i lokalnih službenika nije reprezentativan niti je predmet mirenja bio nešto o čemu može biti mirenje.

– Hoće li do štrajka doći – ja to ne znam. Mirenje nije uspjelo, vidjet ćemo u narednim danima što će izjaviti predstavnici sindikata, zaključio je Malenica.

Komentari