Malenica: Vlada će u potpunosti regulirati djelatnost agencija za naplatu potraživanja

Foto: CROPIX / DAVOR PONGRACIC

Vlada će tijekom ove godine predložiti zakonodavni okvir kojim će se u potpunosti regulirati djelatnost agencija za naplatu potraživanja, najavio je u petak na sjednici Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Kazao je to predstavivši mišljenje Vlade na prijedlog 18 saborskih zastupnika da se osnuje Istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti za otkrivanje osobnih podataka građana od strane agencija za naplatu potraživanja i djelovanja agencija spram dužnika u odnosu na pitanje povreda dostojanstva i prava na privatnost građana.

– Vlada je svjesna važnosti i osjetljivosti ove teme za naše građane i upravo zbog toga tijekom ove godine predloži će zakonodavni okvir kojim bi se u potpunosti regulirala djelatnost takozvanih agencija za naplatu potraživanja, sukladno zajedničkom pristup odnosno zakonodavstvu na razini EU, rekao je Malenica.

Najavio je da će se revidirati i odredbe Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju i Zakona o potrošačkom kreditiranju “kako bi se na adekvatan način adresirala potreba primjene učinkovitih mjera restrukturiranja prije pokretanja ovršni postupaka odnosno prije kupoprodaje potraživanja”.



U Sabor je Vlada uputila i izmjene i dopune Zakona o sudskom registru (EU) te Zakona o trgovačkim društvima EU) kojima se, među inim, implementiraju direktive odnosno pravila o prekograničnim preoblikovanjima, spajanjima i podjelama, a “predstavljaju prekretnicu u poboljšanju funkcioniranja unutarnjeg tržišta Europske unije za trgovačka društva i poduzeća”.

U saborsku raspravu upućene su i izmjene i dopune Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (EU) kojima se ispravljaju sve neusklađenosti s direktivom o ispitivanju proporcionalnosti prije donošenja novih propisa kojima se reguliraju profesije.

Cilj provođenja ocjene proporcionalnosti je sprečavanje uvođenja neopravdanih ograničavajućih uvjeta za rad u profesiji, a ocjena odnosno test proporcionalnosti provodi se prije definiranja novih ili izmjene postojećih uvjeta kojim se ograničava pristup reguliranim profesijama ili njihovo obavljanje te se provodi za svaki predloženi uvjet zasebno.

Izmjenama se tako dodatno uređuje postupak provođenja ocjene koju će provoditi provoditelj ocjene proporcionalnosti, a definicijom provoditelja ocjene proporcionalnosti biti će obuhvaćeni svi ovlašteni predlagatelji zakona (Vlada, zastupnici, klubovi zastupnika i radna tijela Sabora) i predlagatelji i donositelji drugih propisa i općih akata (npr. strukovne komore) čijim se odredbama ograničava pristup reguliranoj profesiji ili njezino obavljanje.

Nadležno tijelo za nadzor i praćenje ocjene bit će tijela državne uprave u čijem su djelokrugu određene regulirane profesije, odnosno ministarstva.

Komentari