Malenica: Vlada je prošle godine značajno povećala sudačke plaće i ne vidim opravdanja za štrajk

Damjan Tadic/Cropix

Ministar Ivan Malenica ocijenio je, komentirajući mogući bijeli štrajk sudaca i bojkotiranje izbornih povjerenstava u superizbornoj godini, da osim na europskim izborima članovi izbornih povjerenstava mogu biti i ugledni pravnici te da postoje i suci koji nisu sudjelovali u štrajku.

– Što se tiče europskih izbora, tu postoji odredba koja se tiče sudaca. Međutim ni prošle godine nisu svi suci štrajkali, tako da vjerujem kako će se naći dovoljno sudaca da budu članovi izbornih povjerenstava, kazao je ministar pravosuđa i uprave.

Malenica se dodatno osvrnuo na najavljeni mogući bijeli štrajk članova Udruge hrvatskih sudaca (UHS), naglasivši kako je vlada prošle godine značajno povećala sudačke plaće te da ne vidi opravdanja za štrajk ako se želi graditi dugoročan odnos između vlade i UHS-a.

‘O stvarima od javnog interesa trebaju komunicirati nadležna tijela’

Novinare je zanimalo zašto pri uvođenju novog kaznenog djela, koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje za sudionike postupka, a kojim se ne mogu goniti novinari, nije uvršteno da sud u slučaju od javnog interesa ne progoni osobe koje puštaju informacije novinarima, kao što je to primjer u Luksemburgu.



Malenica je odgovorio da su zakonskim prijedlogom koji se odnosi na curenje informacija iz istrage novinari dodatno zaštićeni i ne mogu biti počinitelji, poticatelji i pomagači u tom kaznenom djelu. Pojasnio je kako u fazi kaznenog postupka postoje izvidi koji su tajni i istragu koja je nejavna.

– To su dvije faze koje mi štitimo kroz ovo kazneno djelo, držeći da je probitak kaznenog postupka na prvom mjestu, rekao je.

– Isto tako, premijer je istaknuo da postoje nadležna tijela koja trebaju, kada postoji javni interes, komunicirati o određenim informacijama koje se odnose na kazneni postupak, a to su prije svega Državno odvjetništvo koje može komunicirati ono što može komunicirati, a da ne ugrozi prava sudionika ili stranaka u kaznenom postupku, dodao je.

Na ponovljeni upit zašto se ne zaštite oni koji bi u budućnosti iznosili stvari od javnog interesa, Malenica je kazao da je javni interes nešto što se očekuje od nadležnih tijela da o tome komuniciraju.

– Mi smo se odlučili na ovakav prijedlog kaznenog djela, dodatno smo zaštitili novinare i ne vidim razlog zašto sada raspravljati. Imamo dva čitanja u Hrvatskom saboru, tako da ćemo sve konkretne prijedloge razmotriti u saborskoj raspravi, nadodao je.

Komentari