Malenica zatražio informacije o uključenima u proširenje istrage protiv Rimac

Davor Pongracic / CROPIX

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica izvijestio je u četvrtak da je od tužiteljstva zatražio informaciju o osobama koje su uključene u najnovije proširenje istrage protiv bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac.

”Zatražili smo od Uskoka i Državnog odvjetništva RH informaciju o osobama koje su uključene u proširenje istrage. U postupku smo primopredaje vlasti tako da su svi mandati državnih tajnika na raspolaganju”, kazao je Ivan Malenica upitan je li pitao svoje pomoćnike i državne tajnike u svojem ministarstvu jesu li bili u kontaktu s Rimac.

Upitan hoće li državni tajnici i pomoćnici u ministarstvu biti smijenjeni ukoliko istraga pokaže da su bili u kontaktu s Rimac, Malenica je odgovorio da će ”postupiti sukladno službeničkom zakonodavstvu i poduzeti potrebne korake”.

Uskok je u srijedu proširio istragu protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac kao prvookrivljene i još 17 suokrivljenika koje se tereti za trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.



Prema izvorima bliskim istrazi, najnovijim proširenjem istrage obuhvaćeni su pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić s kojim je Rimac u tazbinskom odnosu i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Validžića se navodno tereti za pogodovanje kroz svoj utjecaj u ministarstvu da se tvrtki Lager osigura što veća otkupna cijena struje, dok je Žalac navodno tereti u dijelu optužbi koje se odnose na namještanje polaganja državnog stručnog ispita preko Josipe Rimac i s njom povezanih osoba u Ministarstvu uprave. Žalac je, tvrde izvori bliski istrazi, kontaktirala Rimac kako bi taj ispit sredila za svog brata.

Bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i nekadašnja kninska gradonačelnica uhićena je u aferi Vjetroelektrane 29. svibnja te je Uskok protiv nje i još 12 osoba 30. svibnja pokrenuo istragu zbog zlouporaba položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i primanja te davanja mita.

Istraga je prvi put proširena 26. lipnja, a Uskok je u srijedu donio rješenje o još jednom proširenju istrage na temelju kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Josipi Rimac je 29. lipnja produljen istražni zatvor za 60 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Uz Rimac, u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija koji su pušteni da se brane sa slobode.

Komentari