Malenica: Želimo cjelovito gledati povećanje plaća

Foto: CROPIX / DAVOR PONGRACIC

U emisiji A sada, Vlada gostovao je ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica. Govorio je o rastu plaća državnim službenicima, štrajku zaposlenih u pravosuđu i Državnom odvjetništvu, reformi Zakona o izbornim jedinicama i curenju informacija iz DORH-a.

Emisiju je ministar otvorio osvrtom na proces pregovora sa sindikatima i rast plaća zaposlenima u državnoj i javnoj upravi.

– Vlada je ovoj problematici pristupila s jednim sveobuhvatnim rješenjem. Obuhvatili smo 220 tisuća od 240 tisuća službenika u državnim i javnim službama, rekao je.

– Najviše smo povećali plaće onim službenicima koji imaju najmanje plaće. Najmanji efekt se do sada osjećao na onima koji imaju najmanje koeficijente. Njima se sada prvi put s ovakvim pristupom Vlade, najviše povećavaju plaće, nastavio je.



Najavio je potpisivanje memoranduma o razumijevanju sa sindikatima, istaknuo je kako sindikati razumiju stav Vlade.

– Sljedeći tjedan bi na Vladi trebao biti memorandum, koji će Vlada potpisati sa sindikatima. Ovo je rezultat dijaloga sa sindikatima. To je jedan dobar dijalog, oni razumiju poziciju Vlade, ustvrdio je.

– Efekt povećanja će se osjetiti i nakon prvog siječnja. Razgovor sa sindikatom je išao tako da ne možemo parcijalno rješavati samo jedan segment državne uprave. Moramo pristupiti sveobuhvatnoj analizi i povećanju plaća svih u državnoj upravi, podsjetio je.

Štrajk u pravosudnih službenika

U nastavku emisije ministar Malenica komentirao je i odluku sindikata lokalnih i državnih službenika o početku štrajka.

– Nažalost, sindikat lokalnih i državnih službenika ne prihvaća ovakvo rješenje, iako je za najveći broj njihovih članova povećanje u iznosu od 100 eura. Za određene kategorije to je povećanje od 18-20% što nitko nikad do sada nije dobio, rekao je.

Ministar je otkrio i kakva je situacija na sudovima uslijed štrajka službenika.

– Imamo različite informacije. Negdje se radi normalno i obavljaju se hitne radnje i aktivnosti, nastavio je.

Nije najavio koji će potez Vlada povući ako se štrajk oduži, ali je pozvao sindikate na razumijevanje.

– Postoji niz aktivnosti u idućih 6 mjeseci koje idu u smjeru povećanja plaća. Vidjet ćemo što će biti ako se oduži štrajk. Smatram da sa strane sindikata mora postojati određeno razumijevanje. Svim sindikatima je ovakav pristup prihvatljiv. Nažalost, inflacija postoji, zato idemo s ovim mjerama kazao je Malenica.

Ministar je rekao kako Vlada neće selektivno gledati na zaposlenike. Otkrio je i problem naglog podizanja plaća.

– Sindikati traže povećanje plaća u pravosuđu. Mi smatramo da ne možemo gledati selektivno zaposlenike u pravosuđu. Želimo cjelovito gledati povećanje plaća. Aktivno ćemo pristupiti analizi složenosti poslova, nastavio je.

– Istaknuo bih da povećanje 300 ili 400 eura, narušava strukturu zaposlenih u državnoj upravi s obzirom na to da postoje određeni limiti koeficijenata koje netko može imati s obzirom na stručnu spremu, zaključio je.

Zakon o izbornim jedinicama, curenje informacija iz DORH-a

Ministar je komentirao i Zakon o izbornim jedinicama s obzirom na to da su njime nezadovoljni i oporba i stručnjaci. Naglasio je kako Vlada nije imala namjeru mijenjati kompletan sustav.

– Mi nismo mijenjali izborni sustav ili kompletno zakonodavstvo. Pristupili smo minimalnim izmjenama zakona. Analizirali smo odluku Ustavnog suda i ispunili ono što je sud tražio. Mogu istaknuti da će 80% birača glasati u svojoj izbornoj jedinici. Napravili smo minimalne korekcije, koje nisu izmjena izbornog sustava, rekao je.

Podsjetio je kako je SDP, za vrijeme svojega mandata napravio sličnu stvar.

– SDP je 2015. godine mijenjao Zakon o izboru zastupnika, a tada je zakon pripremio klub zastupnika SDP-a. Tada je predsjednik tadašnjeg odbora rekao da će oni krenuti u minimalne izmjene i da nema potrebe za većim izmjenama, kazao je.

Malenica je najavio da ako dođe do velike reforme izbornog sustava, kako će tada doći do formiranje šire radne skupine koja će uključivati stručnjake.

Ministar je komentirao i sve češće curenje informacija iz DORH-a. Pozvao je na promjenu zakona kako bi se kažnjavalo sudionike u postupku.

– To je problem s kojim se mi susrećemo da određene informacije izlaze u javnost. Ukazivali smo na potrebu promjene zakona. Ne da se proganjaju novinari i mediji, već bi se samo kazneno djelo odnosilo na sudionike u postupku, rekao je.

– To je nešto što treba riješiti kroz zakonodavni okvir. Suđenje se događa u sudnici i tu se trebaju razmjenjivati informacije, zaključio je ministar.

Komentari