Mamić: Kad građani vide da se vlast ne drži propisa, normalno da razviju otpor prema njima

screenshot

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u Novom danu je komentirala novu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i prijedlog o izmjeni zakona kako bi se moglo uvesti kažnjavanje građana za nepridržavanje epidemioloških mjera.

Ankica Mamić se slaže s oporbom koja je tražila da se taj zakon u Saboru donese dvotrećinskom većinom: “Naravno da nastoje nametnuti svoje politike i činiti pritisak na vladajuće. Meni se čini da bi dobro bilo da je vladajuća većina pristala da se zakon donese dvotrećinsko većinom jer bi se poslala snažna poruka građanima da su i vladajući i oporba na tragu kad se govori o uvođenju kazni za nepridržavanje mjera. Ovako se stječe dojam da će vladajući napraviti što su zamislili.”

Dok su vladajući smatrali da su liberalne mjere dovoljne, oporba je zazivala pojačavanje mjera što se i dogodilo, ističe Mamić. Smatra da prijedlog izmjena zakona ne zadire u ljudska prava.

“Sad su otiši na drugu stranu, protive se donošenju ovakvog zakona i pozivaju se na ljudska prava. Ne bih rekla da se zadire u ljudska prava. U redu, pravo na rad je zajamčen Ustavom kao i nepovredivost doma, ali ovo je izvanredna situacija u kojoj svi moraju bti na vrhu odgovornosti. Bilo bi dobro za Hrvatsku da je postignut dogovor, da je netko od vođa parlamentarne većine možda mogao pokušati razgovarati s oporbenim klubovima prije donošenja ovog zakona. Mislim da bi tako i građani lakše vidjeli i preuzeli svoj dio odgovornosti. Kad oni vide se vlast ne drži propisa koje donose, normalno da razviju otpor prema tim propisima”, rekla je Mamić.



Ističe da je HDZ i dalje uvjerljivo najjača politička stranka i da bi trebali imati jači odgovor oporbe.

“No, HDZ ne raste, nisu uspjeli pridobiti nove birače. S druge strane, čini mi se da oporba, koja koristi alate parlamentarnog suprotstavljanja, to radi neadekvatno. Ako izuzmemo par zastupnika, čini mi se da zastupnici dolaze u Sabor i kao argumente ponavljaju ono što su pročitali u novinama. Ne vidim ozbiljne pripreme za ozbiljne rasprave. Nismo čuli nijednu dublju analizu što je ministar Ćorić kriv ako je kriv. Činjenica da je iza njega stao premijer, poruka je vladajućoj većini”, dodaje.

Kaže da joj u ovoj koronakrizi nedostaju podaci koliko je covid pandemija koštala Hrvatsku ili koliko nas košta dnevno, procjene učinka na proračun itd.

Komentirajući odluku premijera Andreja Plenkovića da u slučaju spriječenosti umjesto njega odluke donosi ministar Tomo Medved, Mamić je rekla: “Činjenica da je odabrao Medveda da vodi državu u slučaju njegove spriječenosti, govori o prioritetima ove Vlade.”, prenosi N1.

Komentari