Marić o sastanku s Bašićem ‘Nema tu nikakve tajnovitosti, to nije jedini primjer gdje sam se sastao s poduzetnikom’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić u Vukovaru je komentirao sastanak s poduzetnikom Milenkom Bašićem za čiji su kredit kod HBOR-a lobirale bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac i bivša ministrica Gabrijela Želac.

Na pitanja o SMS porukama u kojima se spominje njegov sastanak s Bašićem, rekao je kako je njegova, kao i zadaća NO HBOR-a i ministara, propisana zakonom o HBOR-u i zakonima o trgovačkim društvima.

“Naša je zadaća biti otvoren za dijalog s građanima i poduetnicima. To nije jedini primjer gdje sam se sastao s poduzetnikom koji je imao namjeru aplicirati za kredite HBOR-a. Kredit je odobren tek kad su ispunjeni svi uvjeti koje je banka pred njega stavila”, objasnio je.

Dodao je kako se kredit uredno otplaćuje i siguran je da će se uredno vratiti.



Na upit o pritiscima koje je Bašić navodno vršio kako bi mu HBOR odobrio kredit koji je bio veći od onoga što je banka u početku bila spremna dati, odgovorio je: “Pitanje je koliko je HBOR bio spreman dati ili nije. Ne bih ulazio u neke spekulacije da je netko na nekoga vršio pritisak. HBOR je bio vrlo konzistentan od samog početka i držao taj svoj princip. Zadaća Nadzornog odbora i moja je dati stručnim službama da ustraju u tome i to se u konačnici i dogodilo”.

Govoreći o pritiscima koje su navodno vršile Rimac i Žalac, rekao je da je svakodnevno izložen različitim vrstama inicijativa, ovo što vi kažete pritisaka.

“Moja je zadaća oduprijeti im se. Kada govorimo o ovoj posebnoj inicijativi, u HBOR-u jedna od zadaća koja je bitna je omogućiti i osigurati da stručne službe, uprava, svi koji rade na nekim kreditnim partijama rade nepristrano”.

O sastanku nasamo s Bašićem navodi: “To su izlisti nekih transripata, nema tu nikakve tajnovitosti. U takvim vrstama razgovora, ni prvi ni zadnji u smislu toga da kao ministar financija i predsjednik NO-a čujem što netko ima reći u vezi neke prezentacije i prijedloga”.

Dodao je: “Ne znam mogu li sjetiti toga ili ne. Nasamo, to znači čuti investitora. To je normalna situacija. Mislim sad, normalna situacija kako je to vidim. Ne rješavamo mi kredite na taj način”, piše N1.

Komentari