Marić: Pojam privatizacija nije popularan među Hrvatima, ali došla nam je voda do grla

HRT

Na izmaku godine mnogi podvlače crtu. Ministar financija Zdravko Marić u velikom godišnjem intervjuu za HRT osvrnuo se na učinjeno i najavio kakva nas rasterećenja očekuju u 2020.

Ministar je rekao kako uskoro na snagu stupaju zakoni koji će mlađe od 25 godina potpuno osloboditi poreza na dohodak, a one između 26 i 30 godina za 50 posto.

‘Dakle mjera je to koja ima evidentno demografsku notu, ali ima i gospodarsku i socijalnu općenito. Također znate i sami da se diže neoporezivi dio, dakle osobni odbitak s 3800 na 4000 kuna za sve, najavio je Marić za HRT. Najavio je i podizanje praga poreza na dobit’

‘Ove godine, odnosno iduću godinu predložili smo podizanje praga za tu 12 posto stopu poreza na dobit na 7,5 milijuna kuna. Na neki način prejudiciramo i uvođenje eura, da to bude na milijun eura, što će značiti da će 93% poduzetnika u RH plaćati 12% stopu poreza na dobit’, istaknuo je ministar.



‘Nemojmo se fokusirati na pojedine segmente ovog ili onog dijela. Gledajmo cjelinu. Ako iz svega ovoga izvučemo zaključak name ne treba samo adekvatna politika plaća, nego jedna temeljita prava reorganizacija državne i javne uprave, poručio je. Kaže kako se vlada do sada bavila monetarnom i fiskalnom politikom i te su mjere davale određene rezultate, ali se sada se fokus sve više treba preusmjeravati na strukturne reforme’.

‘Trebamo se voditi tržišnim principima’

‘Trebamo se voditi što je više moguće tržišnim principima, da se gledaju poslovne performanse, da se uvode indikatori, kojima možemo pratiti i trendove u samom poduzeću ali i usporedbu, ako nemamo u Hrvatskoj, onda ćemo gledati međunarodnu. Dakle sve su to stvari o kojima moramo voditi brigu. Mogućnosti proračuna u razvojnom smislu sada su u onom dijelu kapitalnih investicija financiranih iz EU fondova. Međutim veliki potencijal postoji u državnim poduzećima’, ustvrdio je Marić.

‘Pojam privatizacija među Hrvatima nikad nije bio popularan zato što se evociraju samo negativne konotacije onoga iz prošlosti. Mi zaboravljamo pozitivne stvari toga. Imamo čitav niz pozitivnih primjera. Dat ću vam jedan dobar primjer – uzmite primjer brodogradilišta ili problematičnih poduzeća. Dakle do jučer, tema privatizacije je vrlo teško prihvatljiva. Međutim kad voda dođe do grla, počne ulaziti u grlo onda nam je sasvim normalno reći da nam je izlaz iz toga plan restrukturiranja i pronalazak strateškog partnera’ rekao je ministar Marić za HRT.

Komentari