MARIO BANOŽIĆ PORUČIO: Ovo nije prijetnja za Hrvatsku, nema prostora za strah

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Na području Jaruna u Zagrebu pala je bespilotna letjelica vojnog tipa koja je u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, a u tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije.

Ministar obrane Mario Banožić održao je konferenciju za medije u zbog pada letjelice u Zagrebu, donosi Direktno.

“Zatvorili smo cijeli prostor, reagirala je i vojna policija”, rekao je.

“U suradnji smo s NATO-om i susjednim državama. Krenuli smo u dva pravca. Nastavlja se kriminalističko istraživanje.



Sigurno možemo reći da je letjelica ušla u hrvatski prostor u 22.57 sati i došla je od strane Mađarske i krenula se 700km/h i zadržala se nešto manje od sedam minuta.

Mogu poslati poruku svim hrvatskim građanima da to nije bila prijetnja za Republiku Hrvatsku i da nema prostora za strah”, poručio je.

“U suradnji s NATO savezom imamo intenzivnu komunikaciju”, rekao je Banožić.

Hranj: Incident je ozbiljan

Javnosti se obratio i admiral Rober Hranj. “Nema se tu što puno dodati. Incident je prilično ozbiljan. Predstoji dodatna intenzivna istraga da do kraja saznamo o čemu se radilo. U intenzivnom smo kontaktu s NATo-om. Upravo sam imao razgovor sa svojim kolegom u Mađarskoj i vjerujem da će nam razmjena informacija olakšati da do kraja saznamo o čemu se radi”.

“Naše stručne ekipe iz Ministarstva obrane i oružanih snaga intenzivno analiziraju i samu letjelicu i parametre njezina leta kako bismo prikupili što više podataka”.

“U ovom trenutku se ne može reći čija je letjelica. One su od prošlog stoljeća, relativno staromodne, široko rasprostranjene u Sovjetskom savezu. Poduzeli smo sve propisane mjere. Hrvatska ima protuzračnu obranu i u planu je intenzivna modernizacija”, rekao je Hranj.

Krenula su novinarska pitanja, a prvo je bilo i tome može li se reći čija je letjelica te je li zakazao sustav domovinske sigurnosti.

“Postoje saznanja iz koje je zemlje došla letjelica. Kad napravimo detaljnu analizu, moći ćemo povezati cijeli proces. Moj razgovor s Mađarskom išao je u pravcu da doznamo kako je letjelica prošla kroz njihov prostor”, rekao je Banožić.

“Sustav domovinske sigurnosti nije zakazao”, dodao je.

Komentari